2017-08-10
每次去日本旅行都一定食利久牛舌在香港不奢望食番100% 的質素,不過都想食到接近日本的牛舌定食同麥飯點了半份牛舌,有5件,一口咬去都算霖,沒有碴,味道都有8成接近日本的利久。如果真係要講同日本的分別係邊,就係日本的牛舌更重牛脂香味同多汁。不過平心而論,香港來說這質素已經相當不錯。牛舌可以點特製鹽,檸汁,wasabi. 3 種口味都好食。值得一讚是佢wasabi 應該是新鮮即磨而不是超市一支牙膏那種,因為wasabi 香得來不會有攻鼻的感覺。麥飯是日本珍珠米加麥粒,好正宗,而且溫度夠熱!飯桶既我只食麥飯都可以(笑)牛尾湯很美的白色濃湯,飲第一啖出奇無味,不是無牛味而是無鹽味,懷疑師傅忘記加鹽?之後自己加點牛舌既鹽落湯,成個湯即時好好飲! 飲完個口有點黏,證明佢真係膠骨原豐富! 最後要講埋D配菜,菜灑上少少芝麻,好香好食!總結整體來說無論是牛舌,麥飯,湯,都相當有水準! 去唔到日本時來食下都可以滿足一下~ 希望佢保持到! 加油!
牛舌(半份)
麥飯
牛尾湯
最後要講埋D配菜,菜灑上少少芝麻,好香好食!
總結