2010-08-22
今日同老公睇完INCEPTION,正在惆悵食乜好,因為唔係咁想食貴野,老公提議去蘭香。估唔到一黎到要等位,等左三四個字,終於有得入去,格局同家樂差不多,都係長長的餐室,也比家樂乾淨。店子以卡位為主,也有一兩張六人檯。點解我會叫佢「文化茶餐廳」呢?因為佢既牆上有幾張字畫囉,其中一張,留心d睇仲係少林人士提添,雖然我唔知真定假,但其中一張「天下有二難」我地都覺得好有意思,當真係有文化啊~先叫左一個咖哩牛腩飯,因為見到其他人果份好似幾靚,果然無揀錯,咖哩汁不杰,很有以前細個茶餐廳咖哩的風味,比較似咖哩牛腩麵果d咖哩汁,應該是一雞兩味吧。一碗有牛腩牛筋,牛筋比牛腩好味,真係滑不溜口又夠膠質。牛腩則大件左d,但其實用匙羮輕輕分開就得,可見一d都唔韌。咖哩汁好香,少少辣剛剛好,這一碟真的很好味呢。另外再叫左一個抵食午餐B,分別有牛油多士、火腿煎雙蛋、叉燒會意粉。牛油多士是厚多士,牛油經熱力後完全溶晒,但多士太厚,牛油太少,查得唔均衡,食到最後都是白麵包,我見我對面檯都係食到最後就無食了。火腿煎雙蛋隻蛋唔知係咪BB蛋,個黃好細下,可能兩隻等於人地一隻大的,不過都好,都唔想食咁多蛋黃。蛋煎得香,果真是
火腿煎雙蛋隻蛋唔知係咪BB蛋,個黃好細下,可能兩隻等於人地一隻大的,不過都好,都唔想食咁多蛋黃。蛋煎得香,果真是老字號茶餐廳。蛋黃夠細,蛋味更濃,再配火腿正!
叉燒會意粉是會茄汁,個茄汁係即整,所以都等左有點時間,但個茄汁好好味,超濃的茄味,配意粉已經夠晒好味。叉燒是正常會意粉的全瘦叉燒,不過不失啦。
餐飲要左杯熱菜蜜,佢杯菜蜜都好好味呀,不會過甜但又超濃,唔知佢用邊隻菜蜜既呢,下次再試熱檸蜜先~
食到飽飽,埋單都只係$50,真係抵食~
其實之前去試家樂已經有諗過黎試下,今次一試果然無揀錯,終對係同街另一好選擇呢!