2019-12-18 1183 瀏覽
側魚涌作為港島東區商業集中地之一,太古廣場一帶午飯時間人流如鯽,自然多食肆,搵食一啲都唔難,返側魚涌探下舊同事又唔想行去北角咁遠,就光顧了這間充滿文清風格的小麵店。麵店內裝修優雅,特別吸引文職人士愛好,使用木桌木椅,午晚時間人多,需與他人共桌但無不便感覺,空間鬆動,近玻璃窗處高腳櫈倚窗而坐,在假日邊吃邊自拍絕對是不少男女拍拖的好地方。餐牌簡單,一睇就知小店主打蝴蝶腩及麵食,光顧前睇相已經覺得湯麵撈麵都出色,所以就試下無咁常見既醬油蝴蝶腩同麻辣蝴蝶腩撈面,腩質鬆軟彈牙,加埋蔥菜色澤亮麗,麵質採用了闊麵,提升整體菜式觀感,舊同事們都食得好開心,亦係我絕對會介紹給朋友食的麵店!

麻辣蝴蝶腩
醬油蝴蝶腩