2019-04-08
早排成日聽到人講私房菜點點點 邊間正啲 於是就心思思搵日試吓一般來講私房菜夜晚套餐都偏貴 所以我哋就揀咗下午去試吓🙈雖然餐廳係喺中環上邊 但有扶手電梯一直上 都幾方便👍🏻一入到餐廳就感覺到好有文藝氣息 周圍都擺滿藝術品 例如油畫,明信片等等📚 欣賞完環境之後 我哋就叫咗一個二人套餐試試😏首先嚟嘅就係好啱夏天食嘅 滋味冬瓜球🏐點解會好啱夏天食? 因為個冬瓜球原來係雪涷左架! 一放落口就有好冰涼嘅感覺 清清甜甜 仲有少少辣 作為開胃菜幾好👍🏻👍🏻之後又點少得口水雞🙈呢到嘅口水雞唔太辣 味道偏甜 所以就算唔食得辣嘅人都可以試下 而且雞肉都好嫩滑☺️ 食完前菜就飲番個例湯先!呢個例湯我幾欣賞👍🏻雖然睇落好似平平無奇 但味道好清甜 飲完個胃好舒服 仲有好多配料一齊煲 exp: 蛋 蕃茄 菇等等🤤之後找到其中一個主菜 芺蓉三寶!睇落好似等啲蛋咁 但其實佢係用咗蝦 扇貝同埋鮑魚一齊炒 令成個鮮味提升唔少👍🏻之後就到 干煸四季豆啦!四季豆連埋肉碎水一齊炒 個豆爽口得嚟啲肉又有咬口 而且調味都唔錯 用嚟送飯仲正🙈最後仲有佢地嘅招牌菜-大千雞球🐓佢地首先係將雞球炸過 然後再掛番啲汁一齊炒 食落外脆內軟 口感
一般來講私房菜夜晚套餐都偏貴 所以我哋就揀咗下午去試吓🙈
雖然餐廳係喺中環上邊 但有扶手電梯一直上 都幾方便👍🏻
欣賞完環境之後 我哋就叫咗一個二人套餐試試😏
首先嚟嘅就係好啱夏天食嘅 滋味冬瓜球🏐
之後又點少得口水雞🙈
呢到嘅口水雞唔太辣 味道偏甜
所以就算唔食得辣嘅人都可以試下 而且雞肉都好嫩滑☺️
食完前菜就飲番個例湯先!
呢個例湯我幾欣賞👍🏻
之後找到其中一個主菜 芺蓉三寶!
之後就到 干煸四季豆啦!
最後仲有佢地嘅招牌菜-大千雞球🐓
佢地首先係將雞球炸過 然後再掛番啲汁一齊炒 食落外脆內軟 口感層次好豐富🙈👍🏻
另外啲汁用左少少花椒一齊煮 少少辣 更惹味🤤
整體嚟講 呢個二人套餐分量十足似四人套餐咁食到好飽😂 雖然以私房菜水準嚟講唔係好搶眼 價錢偏高 但味道同埋環境都唔錯 下次可以叫埋屋企人一齊食👍🏻