2022-05-17
文青好去處,3rd Space位於西營盤嘅橫街窄巷內,附近亦有唔少餐廳競爭對手,好似斜對面嘅冰室或對面嘅餃子 ,而呢間cafe由2014年成立至今8年時間都無被市場淘汰,實力可見一斑👍🏻 一到門口就見到大大塊木牌寫住 “德島県產米使用”,唔知係唔係越光米呢🤔24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯($120):有樣好值得讚,佢哋會俾張卡仔你去跟住個步驟去食,好細心😌 鰹魚湯飲得出幾足料咁熬出嚟,撈埋落飯和隻溫泉蛋到一啖食入口,大滿足😍 個豚肉角煮即係五花腩,入口即溶!推介 👍🏻煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬意粉($110):沙律新鮮,沙律汁有少少橘子嘅味道,好清新,幾開胃。而個意粉口感居然煮到剛剛好😱好彈牙,Al dente! 食落仲有一陣陣羅勒葉香氣。不過加埋個煙三文魚一齊食就略鹹咗少少🤏🏻,不過都可以接受😌招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟配北海道牛乳雪糕及水果 ($98):我哋揀咗earlgrey伯爵茶,貪佢唔會太moist 和太濃味🤫 佢哋都會俾張卡仔你去跟住個步驟去食㗎,仲怕你食唔出佢哋落重料整個pancake,叫你第一啖試咗原味先。Well,個pancake真係好重伯爵茶味🤣最驚喜係入面啲麻糬,連埋
招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟配北海道牛乳雪糕及水果 ($98):我哋揀咗earlgrey伯爵茶,貪佢唔會太moist 和太濃味🤫 佢哋都會俾張卡仔你去跟住個步驟去食㗎,仲怕你食唔出佢哋落重料整個pancake,叫你第一啖試咗原味先。Well,個pancake真係好重伯爵茶味🤣最驚喜係入面啲麻糬,連埋pancake食煙煙靭靭咁,口感豐富🥹而且不太甜,正!
飲品來得cafe更係飲咖啡喇!我哋就叫咗Iced Americano ($35) 及 Caramel Latte ($48),如果大家會食甜品嘅,我哋就建議唔好飲Caramel Latte 喇,費事俾甜品嘅甜搶哂焦糖嘅甜味喇。兩杯飲品嘅質素都正正常常,放心無伏😌 今次…無總結喇,有機會就去試吓喇!
(去之前朋友們記得打個電話訂位,好過烈日當空下企喺門口等位。)