2024-03-11
是日跟友人選擇了一間台灣菜的食店, 餐廳裝潢充滿文青氣息相當有書卷味及充滿正能量, 因為牆身放置了一個書架及貼了不少勵志金句在玻璃窗上及書櫃上。 以下是跟友人進餐的食物:煲仔•塔香 🐔三杯雞 定食配是日燉湯🥣 (材料:無花果 排骨)跟時蔬🥬 (娃娃菜)這道菜既有燉湯又有肉仲有白飯及蔬菜,營養價值高。尤其燉湯適逢最近天氣乾燥, 飲多點滋潤湯水對脾胃好, 是日燉湯好足料大大舊排骨及原粒無花果, 味道清甜又帶點咸飲完喉嚨好舒服。三杯雞雞件份量適中, 雞味偏濃肉質不算“鞋”口其製法主要用洋蔥爆香所以食落香口之餘仲帶有微微酒香, 如果可以增加少少辣度會更好更開胃。🌶️麻辣雞扒台灣麵套餐🍜 (微辣)紫菜魚丸湯涼拌貓耳朵(木耳)(微辣)同樣是一份營養價值相當高的晚餐, 大大塊的酥炸雞扒只睇賣相已覺得好吸引, 咬一啖仲會發出脆卜卜的聲響令人食慾大增, 雞肉肉質嫩滑沾上少少麻辣醬一齊食都幾開胃。台灣麵份量適中, 麵質唔會過硬有少少彈牙的口感配上微辣湯底一齊食味道都幾夾。🥤火龍果多多梳打+蘆薈+寒天顏色相當吸引的一杯飲品, 亦是一杯相當特別的飲品, 因為火龍果製作的台式飲品本人真係第一似試, 仲要配上益力多
以下是跟友人進餐的食物:
煲仔•塔香 🐔三杯雞 定食
配是日燉湯🥣 (材料:無花果 排骨)
跟時蔬🥬 (娃娃菜)
🌶️麻辣雞扒台灣麵套餐🍜 (微辣)
紫菜魚丸湯
涼拌貓耳朵(木耳)(微辣)
🥤火龍果多多梳打+蘆薈+寒天
顏色相當吸引的一杯飲品, 亦是一杯相當特別的飲品, 因為火龍果製作的台式飲品本人真係第一似試, 仲要配上益力多味道雖然偏甜但加了梳打水後有種味道中和及解渴的作用, 配料加了蘆薈和寒天邊飲邊食相當滿足。
🥤百香果多多梳打+寒天+椰果
味道微微酸酸的飲品再配上寒天和椰果好有夏日的感覺, 外觀顏色也很美。味道方面本人覺得味道略為甜了一甜及百香果味不太突出。