2024-10-22
今日放工喺附近見到間新開嘅泰國菜🇹🇭最愛泰國菜嘅我一定要試吓❤️裝潢有種小清新典雅嘅感覺同一般泰國菜唔同🤪味道一樣有返咁上下水準有驚喜呢🤩⭐️ 香葉肉碎煎雙蛋飯 🍳肉碎炒得乾身濃郁嘅香葉香氣🌿口味好地道👍🏻煎到脆卜卜嘅雙蛋蛋汁流到飯入面🥚係簡單地道嘅味道⭐️ 青咖喱雞撈米線 🥘青咖喱雞香料味重辣度都好惹味🌶️雞肉帶焦香🍗好似沾麵咁嘅食法令到米線吸收晒咖哩嘅香氣🍜⭐️ 地道炸雞棗 🐔炸得超香口好有泰國夜市攤檔嘅感覺✈️靈魂係一定要配上辣雞醬🥫酸甜嘅口味有特色⭐️ 飛天通菜 🥬同樣係食泰國菜嘅必備☺️ 除咗辣度之外外呢度嘅調味同樣帶蒜香比較溫和🧄配飯食岩岩好⭐️ 芒果糯米飯配雪糕 🥭芒果甜度好新鮮恰到好處💛配上糯米飯既口感黏糯度適中帶米香🤍⭐️ 泰式奶茶 🧋雖然甜度同冰塊係固定🧊但係呢個比例控制得啱啱好茶香濃郁🍵甜度唔會太高喧賓奪主非常驚艷🍭⭐️ 青檸梳打 🍋🟩入口清爽感覺好Fresh🥤平衡返濃郁嘅泰國食物就啱啱好
芒果甜度好新鮮恰到好處💛配上糯米飯既口感黏糯度適中帶米香🤍
入口清爽感覺好Fresh🥤平衡返濃郁嘅泰國食物就啱啱好