2017-04-25 153 瀏覽
一踏進店內, 就感受到日本那種魚躍在花見~沉醉在花見既環境下, 主意不定, 朋友建議高級料理由師傅發把就最好~前菜三味: 芥末八爪魚、明太子沙律、木耳蛋卷, 感覺新奇 - 造型似骰仔明太子, 咬口札實有鮮味, 有別於市面一般的明太子。八爪魚吾算勁彈牙,反而覺得有天然感, 沒有用梳打粉之類後天加工既食材,而蛋卷由木耳, 蘿蔔, 蕃茄, 山葵作餡,感覺清新輕盈。食完前菜, 由於即叫即整, 雖然要等一下, 但師傅係我們面前整龍蝦, 由起肉, 切薄片, 刨冰伴碟, 全程都睇到師傅既功架, 都係食野既另一享受。正式上菜時, 龍蝦兩條觸鬚仲識郁, 好似架車既水撥甘, 新鮮到吖!~   龍蝦肉質透白, 食落味道當然彈牙爽口, 沾上少許醬油去腥又帶出鮮味, 好味到吾想停, 同友人爭吃最後一塊! 哈哈~係師傅忙著整壽司之際, 另一邊箱鐵板燒師傅為我們燒好了牛肉卷燒, 薄薄的牛肉卷著勁多既細蔥粒, 上菜時已經蔥香四溢, 配上伴碟既香草醬, 令牛肉味更出, 好奇既我睇下薄薄既牛肉裡面仍只做到7分熟, 保持牛肉嫩滑亦鎖住肉汁, 盡顯師傅功架十足。師傅之選的壽司沒有指定列明, 係因為師傅會因時令食材而制作不同的
一踏進店內, 就感受到日本那種魚躍在花見~
龍蝦刺身

師傅之選的壽司沒有指定列明, 係因為師傅會因時令食材而制作不同的款式, 令客人有驚喜及新鮮感, 今日我們所品嚐到既係:
金目鯛 – 表面用火槍炙過,肉質輕形爽滑。
拖羅壽司
拖羅 - 一入口即溶化, 魚脂豐富, 最有令人追食既衝動!!
帶子- 帶子肉厚飽滿, 配上柚子醬, 感覺清新不膩口。
海膽 - 甘香鮮甜, 綿滑細膩, 回味無窮!
穴子 - 鰻魚經燒過, 塗上醬汁有焦香味, 配搭紫蘇葉及魚子, 更令口感倍增!
原條燒喜之次
原條燒喜之次 - 珍貴品種既魚類, 體型細, 魚香味鮮, 燒得剛熟, 不點醬汁更能吃到魚既鮮味!
白魚麵鼓湯 - 有昆布, 菇菌, 同之前做刺身, 剩下既龍蝦觸鬚做湯料, 清新之餘亦夠鮮甜 。
紅豆芝麻豆腐凍 - 芝麻味甚濃, 豆腐香滑, 紅豆飽滿, 非常滿意又滿足既預級料理!

食完師傅之選 的料理, 就好似睇完偶像既演唱會一樣 (仲要握手位), 高潮迭起, 滿足難忘!!!

5捨得完場, 好想快D再黎ENCORE多次
2017-04-19