2015-10-27
開張后第一次來飲茶, 總括來講覺得呢度點傳統點心唔錯, 但新款點心就做得唔好忌廉香芒卷 - 見張相賣相唔錯, 本來都好期待, 來到個樣都ok,點知一放入口就出事la...外皮有陣怪味, 質地有點粉但係會痴牙, 一點都冇糯米滋個種煙煙韌韌的感覺,入面的所謂忌廉, 本來以為係軟身的cream, 但唔係,係硬身爽口個種, 似食緊椰汁糕多點, 入面點芒果都勁少,切到好細粒, 食落都唔多覺, 好差, 下次唔會再叫黑松露帶子餃 - 賣相ok, 面頭黑色醬雖然都唔算細pat, 但食落一點黑松露味都冇, 好失望, 帶子就係餃子皮面頭薄薄一片, 食落冇咩味, 反而個谄做得唔錯, 有蝦肉同豬肉等, 都算彈牙,味道都ok百花紫菜卷 - 來到同預期的樣有點唔同, 紫菜卷住蝦膠同雜豆,中間有蟹柳 食落口除左紫菜香味就冇其他味la,真係好清,蝦膠唔彈牙, 點青豆粒又有點硬, 好淡口牛肉球 - 味道唔錯, 一碟有四粒大大粒, 牛肉球彈牙, 下面點腐皮吸左喼汁都唔會太咸馬拉糕 - 好鬆軟, 就算攤凍左都唔會硬,同埋有陣好香的糕味魚翅灌湯餃 - 個湯几清, 味道ok,但個餡唔掂, 點肉霉霉地叉燒腸粉, 叉燒包, 鳳爪
叉燒腸粉, 叉燒包, 鳳爪 - 味道冇咩特別, 傳統點心, 都几好食, 鳳爪几入味, 份量比起其他酒樓算多