2021-12-30
最近見到譚仔三哥新出蠟筆小新米線(想知係咩,睇埋落去😂),排長龍都要試一試香辣回鍋肉蝦仁炆米線🍜因為廣告有蠟筆小新,所以我叫佢蠟筆小新米線😂由湯米線轉為炆米線都幾大轉變,但米線質素不減,軟硬度剛好,配上惹味既回鍋腩肉,每條米線同腩肉都沾滿秘製辛辣醬汁再炆至收乾水份,味道香濃,非常入味,辣得黎又冇咩油膩感。配埋爽口彈牙大大粒既蝦仁🍤、韭菜、紹菜一齊煮,咁凍既天氣食真係好暖胃。仲可以額外追加其他食材,食得辣既亦可以加辣。P.S.紹菜炆煮完仍然水份十足👍🏻麻辣醬銀耳鹿茸菇🍄銀耳同鹿茸菇沾滿三哥麻辣汁,但同一般既麻辣湯底有啲唔同,應該係再加左獨有辣醬混合而成。銀耳夠爽口,鹿茸菇夠大塊,仲撈埋肉碎炸醬,係個好有誠意既小食。露絲瑪莉蘋果梳打🍸清甜既蘋果梳打,加上青檸同迷迭香葉,酸酸甜甜幾開胃又解辣,飲落仲有少少薄荷味。
香辣回鍋肉蝦仁炆米線🍜
因為廣告有蠟筆小新,所以我叫佢蠟筆小新米線😂
P.S.紹菜炆煮完仍然水份十足👍🏻
麻辣醬銀耳鹿茸菇🍄