2021-03-28
之前係k11 musea已經留意過佢,呢間係新加坡海南雞好出名文華大酒店嘅chatterbox分店。今次去開太古城行街,所以就決定試吓佢😜。餐廳以白色黃色為主色設計,先落單之後拎電子籌。文華海南雞飯 $108海南雞set會配一個雞湯、油飯同埋三種唔同嘅海南雞醬料。海南雞好滑身,肉質鮮嫩,油脂都十分多,會見到佢嘅皮下脂肪好厚,有成層啫喱,邪惡😍。至於三種海南雞嘅醬汁包括有特製醬油、酸辣醬同埋薑蓉。特製醬油係偏鹹身,感覺會‘杰’身少少;酸辣醬就辣味比較重;薑蓉當然重薑味又香口,各有特色。雞湯配豆腐,清清地;油飯軟硬適中,不過如果可以再重雞油味就更加滋味🙈。招牌大蝦喇沙 $128喇沙好大碗,有好多配料,三隻大蝦、魚片、雞蛋同豆卜,加上喇沙湯,成碗麵都好靚。喇沙味道好濃,質感幾厚,唔會好稀咁🤓。佢嘅椰漿味好濃,慢慢再帶啲蝦味,飲晒啲湯都唔會覺得好鹹、好辣,口乾乾。大蝦彈牙,魚片豆卜都入晒味。凍美祿哥斯拉 +$16 (跟餐)美祿哥斯拉除咗有好多美祿波波之外,仲會有一球雲呢拿雪糕,打卡影相啱晒。除咗波波同埋雪糕,另外仲有一層美祿粉。成杯美祿都好濃郁,奶味同美祿粉啱啱好,足料。加上美祿粉凝固左一舊之
文華海南雞飯 $108
招牌大蝦喇沙 $128
凍美祿哥斯拉 +$16 (跟餐)
美祿哥斯拉除咗有好多美祿波波之外,仲會有一球雲呢拿雪糕,打卡影相啱晒。除咗波波同埋雪糕,另外仲有一層美祿粉。成杯美祿都好濃郁,奶味同美祿粉啱啱好,足料。加上美祿粉凝固左一舊之後,你再慢慢食,就更加好味😋
凍檸檬薏米水 +$10 (跟餐)
檸檬薏米水好足料,成杯嘅味道都好濃,特別係薏米味,唔會話剩係得底部先夠味,我覺得用嚟清熱幾好👍🏻。
椰子雪糕咖央三文治 +$28 (跟餐)
雪糕三文治好有驚喜,椰子雪糕有椰絲,食落去好香好濃味,有啲似之前喺澳門食嘅椰子雪糕。佢另外配上麵包夾食,麵包好鬆軟,再揸埋咖央醬,有椰香味,覺得呢個椰子雪糕三文治好啱大家同朋友share😝