2024-05-26
今日去咗啟德打完波同朋友嚟食好出名嘅chatterbox cafe ⭐️Chatterbox cafe位於啟德站exit C—airside 1分鐘嘅路程😀店舖主要是木系裝修,空間感充足今日特登揀過咗上班一族放lunch嘅繁忙時間去食下午茶,傾偈都舒服啲~見到隔籬枱都係食海南雞~原來文華海南雞飯係佢哋嘅signature dish❤️午餐配埋飲品會抵啲,今次就試吓佢哋嘅錫蘭奶茶😊海南雞飯有三款醬料配搭~分別係老抽、薑蓉、蒜蓉辣椒醬可以加$10升級至雞髀,雞髀嘅表皮好薄~唔覺得有好多脂肪😀雞肉煮得非常柔軟,同雞油飯同埋雞湯相得益彰,雞油飯咬落好香口😛雞湯有sliced生菜、蝦米以及豆腐作為調味,飲落夠味同埋好清星洲海鮮炒貴刁入面有大蝦、帶子、魷魚、臘腸~再以甜豉油炒起☺️帶子嘅厚度最少有3 cm,熟咗都咁厚,可想而知佢本身有幾大粒呢~第一啖咬落去,魷魚非常爽甜,仲見到有魷魚鬚添👍味道唔會好咸。平時好少見到炒貴刁會有臘腸,對於臘腸lover就試吓啦,食落肥瘦相間,唔會覺得嚡口😗整體來說,性價比都幾高!
店舖主要是木系裝修,空間感充足
午餐配埋飲品會抵啲,今次就試吓佢哋嘅錫蘭奶茶😊
海南雞飯有三款醬料配搭~分別係老抽、薑蓉、蒜蓉辣椒醬
可以加$10升級至雞髀,雞髀嘅表皮好薄~唔覺得有好多脂肪😀
整體來說,性價比都幾高!