每次去完新加坡🇸🇬返嚟就會好掛住啲海南雞飯、黑胡椒蟹同肉骨茶。所以今日同朋友揀咗銅鑼灣呢間「天天海南雞飯間」,回味一下🤣入到去打開個menu真係好多選擇,亦都好多嘢想食..我哋揀左:♦️新加坡天天無骨海南雞飯(中份)+雞油飯(碗)我係一個好鍾意食海南雞嘅人,所以對海南雞都有要求。第一、賣相,佢嚟到擺碟都好靚仔,啲雞唔會散哂,旁邊仲有青瓜伴碟。第二、味道,好感動嘅係佢同新加坡本店嘅味道一樣,雞嫩皮薄而爽,並無帶住一丁點脂肪。第三、醬汁,薑蓉、酸辣汁同黑醬油可以適當地帶出雞嘅味道,當你想轉換味道時,旁邊仲有,非常清新,絕對要試👍🏻食海南雞點可以無油飯?油飯好出色,粒粒分明飽滿,入口帶出淡淡雞油香,真係好正❤️不過多人嘅建議雞油飯可以叫一煲,比較抵🥰♦️砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲啲蝦超大隻,好多膏😍另外,道餸個黑胡椒汁剛好,所以啲粉絲唔會好似平時出面食咁,放底一陣就會太乾!而且師傅好聰明,佢放咗啲葱、洋葱擺砂鍋底,咁粉絲就唔會黐底👍🏻呢道菜好推介!♦️小籠包四隻超得意,第一次睇到啲醋係用細吱吱裝住,你食嗰陣可以直接唧入去小籠包,個人好鐘意呢個設計,真係好方便,又可以裝住啲汁!♦️咖央醬炸饅頭第一次食唔

♦️新加坡天天無骨海南雞飯(中份)+雞油飯(碗)
我係一個好鍾意食海南雞嘅人,所以對海南雞都有要求。

♦️砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲

♦️小籠包四隻

♦️咖央醬炸饅頭
第一次食唔係沾煉奶嘅饅頭,沾咖央醬都好好味❤️而且佢饅頭炸得好好,好乾身,完全唔會有油膩嘅感覺👍🏻

入面環境坐得好舒服,店員好好,會一直幫忙加茶同換碟,好欣賞❤️
2024-07-15