2015-08-03
呢間野好勁架,係新加玻開左成二百幾間分店,難得黎到香港梗係要試!摩豆雪糕($52),軟雪糕係班蘭味👀,班蘭味既雪糕真係無食過😯,平時超愛食班蘭蛋糕既1號就梗係唔會放過😍,見到「班蘭」兩隻字就成個人吸左過去🏃。班蘭味就淡香,配埋朱古力🍫同紅豆🔴都唔錯,至正係有果d脆脆,有d好似麥皮有d係可可脆波⚫️,脆口野撈埋雪糕食至開胃又唔膩。至於粒摩豆🔸係做咩架呢?佢其實係一粒班蘭糖漿🍯,未食完雪糕唔好整爆佢呀‼️佢係要黎撈底層既布甸🍮,豆花布丁名符其實好滑好似豆腐花咁滑,溝埋糖漿又有班蘭味滲出,幾特別又岩哂夏天☀️食。雖然呢間鋪係街邊💦,但等雪糕製作果時都唔會覺得熱,因為有個好涼❄️好大風既冷氣吹住🌀,爽!除左雪糕,布丁可以單買架,有機摩豆布丁($22),有黃豆原味、杏仁味、黑芝麻味、朱古力加麥精味同埋奶茶味,每杯都附有班蘭糖漿🍯架,試得過!窮遊指數:7/10好味指數:7/10
窮遊指數:7/10
好味指數:7/10