2016-11-25
早前又見到朋友Share出黎,50蚊就食到日式甜品,唔知點解我真係次次都係比D咁既吃貨朋友燒著,其實我實在都太為食,碰巧見到綠茶,馬上燒埋我位綠茶狂迷男友,為左止住大家心癢癢的港覺,我都係決定去一次,一償所願!一去到都有人排緊隊架,不過都好快有位入到去,途中都係附近行一行,睇下小動物咁囉。入到黎見到裝修都好傳統日式Feeling,加上應該是新開冇耐,所以都幾新正因為我地最主要目的係黎食甜品,所以沒有點到熱食,全部清一色都係甜品+飲品我就叫左個意大利芝士餅雪糕芭菲,還有一杯櫻花特飲,期間製作需時,加上人比較多,都要吹一陣水先有得食芭菲到了!外形幾整整齊齊,有馬卡龍、紅莓、意大利芝士蛋糕、草莓、朱古力片、朱古力脆餅棒,裡面還有Cream、雲呢拿雪糕、奇異果、焦糖爆谷。一開始有少少唔知點食好,所以都係面頭逐樣逐樣開始食紅莓有一點點酸,唔係每個人都接受同鍾意食紅莓,對我黎講不是太酸馬卡龍雖然不太吃得出係咩味道,不過好甜,蛋白餅仍然是脆的喔草莓半塊,味道甜甜的,但吃過酸與太甜後,顯得味道不太出小蛋糕中間的Carem很多,整舊很鬆軟,蠻好吃的,連同餅棒脆脆,我會挑下面Cream同雪糕一齊食,嘗試下
一去到都有人排緊隊架,不過都好快有位入到去,途中都係附近行一行,睇下小動物咁囉。 入到黎見到裝修都好傳統日式Feeling,加上應該是新開冇耐,所以都幾新正
因為我地最主要目的係黎食甜品,所以沒有點到熱食,全部清一色都係甜品+飲品 我就叫左個意大利芝士餅雪糕芭菲,還有一杯櫻花特飲,期間製作需時,加上人比較多,都要吹一陣水先有得食
芭菲到了!外形幾整整齊齊,有馬卡龍、紅莓、意大利芝士蛋糕、草莓、朱古力片、朱古力脆餅棒,裡面還有Cream、雲呢拿雪糕、奇異果、焦糖爆谷。 一開始有少少唔知點食好,所以都係面頭逐樣逐樣開始食 紅莓有一點點酸,唔係每個人都接受同鍾意食紅莓,對我黎講不是太酸
馬卡龍雖然不太吃得出係咩味道,不過好甜,蛋白餅仍然是脆的喔
草莓半塊,味道甜甜的,但吃過酸與太甜後,顯得味道不太出
小蛋糕中間的Carem很多,整舊很鬆軟,蠻好吃的,連同餅棒脆脆,我會挑下面Cream同雪糕一齊食,嘗試下新食法😃 下面既雪糕同Cream一樣咁凍冰冰、軟綿綿,不過食下食下就好快開始溶溶地,所以我建議唔好掛住吹水,食左先❤️
最底層既係焦糖爆谷,鹹鹹地脆脆地,相當好食,不過吃多了開始有點過鹹,所以務必混著雪糕一齊食
一開初我仲以為係什麼海鹽脆米之類,一問店員之下,原來係整個甜品最貴的焦糖爆谷,真的長知識了😲 櫻花特飲,裡面有好多唔同生果,例如火龍果、草莓、奇異果、桃等 其實還加入了蘋果汁,是一個雜果大聚會,味道頗為清新,實在不錯一試
同時,隔離檯的拉麵傳來陣陣濃烈的油香,令我不禁想要食番個拉麵,但可惜肚子實在太飽,所以還是下次有機會再來吧!😍