2016-07-29 1108 瀏覽
係旺角食飽飯, 天氣有夠熱, 周圍捉POKEMON經過御前上茶, 原本都打算唔食, 點知俾我見到有新口味,就係好適合炎炎夏日的芒果, 加上有冷氣誘惑之下, 被吸了進去御前上茶.鐵板芒果抹茶鬆餅 $62, 原本只想試新野, 但由於最低消費是每人要叫一個食物, 所以叫左個鬆餅.不過雪糕口味就轉了芒果味, 可以試到芒果同抹茶的味道更分明.食物到時, 店員會將抹茶淋落鐵板, 抹茶即時好滾動, 同鐵板牛排的原理差唔多, 視覺效果一流.溫度微微降底就食得, 抹茶鬆餅吸左抹茶後, 味道更濃郁, 鬆餅做得脆皮中間又鬆化, 吸左抹茶後增加濕潤感, 不過真係要食得快, 因為放太耐, 鐵皮令鬆餅變燶, 而且鬆餅吸太多抹茶會過淋.芒果雪糕做得好好, 厚身又夠軟滑, 而且唔易溶可以慢慢食, 芒果味好濃而且味道天然, 加上芒果醬topping真係超好味. 抹茶和芒果, 兩者味道唔撞, 而且仲好夾.芒果雪山刨冰 (抹茶雪糕) $80, 超大座冰山, 兩個人先ko到, 食完真係由頭凍到落腳指尾, 敏感牙齒要小心啦.芒果雪山刨冰揀左抹茶雪糕, 但我有用鬆餅個d芒果雪糕配呢個刨冰食. 兩者當然有分別啦, 芒果雪糕配芒果刨

芒果雪山刨冰 (抹茶雪糕)
兩者當然有分別啦, 芒果雪糕配芒果刨冰會更加重味; 但抹茶雪糕配芒果刨冰就食出兩種味道, 而且多份茶香.

抹茶雪糕一樣厚身順滑, 但味道冇甘甜, 而且茶味重帶著奶味的, 配上芒果醬topping用新鮮芒果打成, 更多份果香. 食到一半時, 再加埋餘下的芒果醬, 保持每啖刨冰都夠芒果味.

雪山刨冰仲有好多超甜又重果味既芒果肉, 大大粒好甜美.
芒果雪山刨冰 (抹茶雪糕)
整個刨冰中間都冇咩味, 全靠雪糕, 果肉同topping. 但食到最底先發現原來有煉奶, 不過已經係哂底部.
加上最底的冰受壓, 已經結塊狀, 很難進食, 味道也不太好.
雖然新品好吸引, 而且芒果用新解貨又夠甜夠香, 但刨冰同鬆餅都美中不足. 價錢不平宜, 加上要每人叫一個食物, 價錢不平宜呢. 下次經過都係叫個雪糕外賣行住食更好.
2016-07-25