2019-03-31
瀧赤料理位於新墟,由於每個月都會喺附近剪一次頭髮,所以我地已經黎過呢間日本料理,唔錯嘅,所以都有回頭。餐廳位置就唔多,全店16個,空間唔大,小店一間,以淺木色裝潢為主,簡約舒適。入座時六點未夠,所以成為第一枱,及後都有唔少客人始終區內小店日本料理唔多,某啲開左好耐,但質責一般。餐牌供應壽司、刺身、卷物、丼、小菜、燒物、串燒、炸物、飯、烏冬,價格相宜,所以吸引唔少一家大細嘅客人,叫到一枱都係,唔洗肉赤。三文魚壽司 $14/件原條鰻魚壽司 $20/件帶子壽司 $14/件京蔥吞拿魚蓉壽司 $14/件火炙塩燒左山魚邊壽司 $14/件點左兩款「長長」壽司,分別約7吋長,包括:三文魚壽司、原條鰻魚壽司,前者都幾肥美,後者更加係另一半推薦,鰻魚燒到幾香口,最重要係軟腍無細骨,好過連鎖壽司店出品左口魚邊燒過,魚油豐富。帶子壽司亦都幾新鮮,大大粒呢度嘅壽司飯有少許醋味,唔會太強烈,飯粒捏得扎實唔鬆散,略嫌大舊左啲。(都好嘅,飽肚啲囉)京蔥吞拿魚蓉壽司普普通通,魚蓉相對飯量,比例少左啲,入口冇乜味。北寄貝壽司 $12/件赤海蝦壽司 $12/件蟹籽壽司 $8件呢三款都係推介嘅,北寄貝壽司原隻,口感好滿足,而
三文魚壽司 $14/件
原條鰻魚壽司 $20/件
帶子壽司 $14/件
京蔥吞拿魚蓉壽司 $14/件
火炙塩燒左山魚邊壽司 $14/件
左口魚邊燒過,魚油豐富。 帶子 壽司亦都幾新鮮,大大粒呢度嘅壽司飯有少許醋味,唔會太強烈,飯粒捏得扎實唔鬆散,略嫌大舊左啲。(都好嘅,飽肚啲囉) 京蔥吞拿魚蓉 壽司普普通通,魚蓉相對飯量,比例少左啲,入口冇乜味。
北寄貝壽司 $12/件
赤海蝦壽司 $12/件
蟹籽壽司 $8件
呢三款都係推介嘅,北寄貝壽司原隻,口感好滿足,而且幾厚身。
赤海蝦抵食啦,咁大隻,鮮甜
蟹籽軍艦即製,紫菜都脆嘅。
芝士天婦羅蝦卷 $28
個人認為比較普通啲,芝士燒到半溶應該更加好食,天婦羅蝦好似冇沾漿咁,入口唔脆,成件卷物嘅味道由存在感極高嘅青瓜壟斷。
燒牛肉飯 $68
飯麵價錢都唔貴,除左壽司,點左個燒肉飯,牛肉砌到好整齊,灑上蔥花,跟埋白飯同湯牛肉肥瘦適中,口感唔會太柴,伴日式醬汁,略嫌鹹左少少,啖啖都要配飯。米飯都係正常水準,飽滿分明,偏硬身一點。
晚市連同加一300蚊唔洗,質素都唔錯了,最重要係唔洗排隊,假日無非想舒舒服服食個飯,連鎖日本野,我就不了。