2017-12-20 464 瀏覽
今日同朋友行經太古城,最煩就係諗食野,水牌上求其揀左阿詩瑪壹菌。一到門口即被富有中式裝潢吸引左,好濃厚民族氣息,感覺好浪漫。第一次食雲南野,只知道小數民族菌類最出名,亳無頭緒點餸,於是叫左個二人餐。首先有拍黃瓜同硽蘿蔔,黃瓜唔太入味,反而蘿蘿爽脆可口,加埋二人餐既香醬涼茄子以及山木耳,即時食慾大增。前菜之後,一人一小碗山珍氣鍋雞,一開蓋,係菌類配合下香味撲鼻,雞湯鮮甜,雞肉嫰滑,估計因為個壼係密封,所以將肉汁以及香味鎖住,二人極速飲完個湯,有衝動encore。話明菌類最出名,點少得來碟火爆牛肝菌。牛肝菌喺青紅黃椒以及蒜片陪襯下,完全帶出香味,食落好爽,以及微微地辣,聽講全部雲南新鮮運送過來,其他餐廳未必試到。糖醋里脊,外脆內軟,一啲都冇誇大,肉塊并非全瘦,帶小小肥,但感覺唔肥膩,可見師傳功力深厚,吾同於一般餐廳,呢度選用蜜桃做配菜,效果更突出,唔會因菠蘿既酸甜程度影響左里脊味道,送飯一流。濃湯浸田園時蔬,不過不失,外形似油麥菜,不過更爽更脆。甜品為呢餐添上美好句號,玫瑰冰粉,冰粉似啫喱,又似寒天愛玉,但口感更加彈同Q,配上玫瑰花瓣,養顏滋潤一流,充公埋老公個杯。

濃湯浸田園時蔬,不過不失,外形似油麥菜,不過更爽更脆。