2023-02-08
放工時間企左係灣仔站,人來人往,上網睇吓有咩食,結果就揀咗呢間距離地鐵站超近的泰國菜,係隔離的石水渠街私樓1樓店(無鎖) 。 見佢近近地,個名又好配合香港的情況XD小食拼盤食親泰菜都會叫拼盤,因為樣樣都有,呢個拼盤仲cover勁多choice,有成4款,分別係魚餅、蝦餅、春卷及肉丸生菜包。上枱賣相好靚仔,熱騰騰入口👍 佢個肉丸生菜包好得意,唔似出邊咁肉碎,然後食到跌到週圍都係,會將個豬肉變成肉丸,用生菜夾住食,體驗新奇😜 (年頭去完泰國,都未試過咁食法) 噴靚咖哩跟薄餅 (海鮮)除左平時的紅黃青外,呢到有penang curry👀 最鍾意嘗新嘅我就叫咗黎試下,原來佢唔單止加入紅咖哩膽🌶同辣椒膏,仲會加入椰汁🥥和酸子等香料,令到個口感同味道同平時的咖哩大不同,入口Creamy。 海鮮料有青口、蝦及魷魚等,絕對唔馬虎🙊 跟餐薄餅就唔會好油,瘋狂點上咖哩汁後,層次再提升一個檔次,令到我想額外添多份薄餅啊😜😜濕炒粉麵 (肥粉,雞)較闊身河粉更肥的澱粉質,濕炒整法可以配上大量雞件、粟米芯、菜芯及甘筍,每啖都會好多餸,邪惡飽肚之選😈珍多冰份量大約係1.5人份,唔係用窄身的杯,珍多質感爽滑厚身,唔錯
小食拼盤
魚餅、蝦餅、春卷及肉丸生菜包。
噴靚咖哩跟薄餅 (海鮮)
濕炒粉麵 (肥粉,雞)
珍多冰
份量大約係1.5人份,唔係用窄身的杯,珍多質感爽滑厚身,唔錯唔錯。 雖然我見在場其他人士都係飲泰國勝獅啤酒,但係我覺得佢d特色飲品都係功夫之作😋
總結:整體環境寬敞,服務員勤力,交通方便(電車路隔離)