2019-02-18
新年傳統上家家戶戶都要有骨落地(即係有肉食),今次我地一家(其實只係兩大一小…XD)就反傳統,一於黎過有菜落地! 不過你知啦,新年流流要食素,又唔知開舖未,都唔知邊間好。所以!就去左素食既混戰區之一:觀塘。點解咁講,不知不覺呢到已經有唔少既素餐廳,而大部份都係上樓既(觀塘人/打工仔真好啊!) 今次就黎左係東廣場裡面既「Veggle Cafe」。係呀,聽個名都估到係西式,通常新年都食中菜,但我地去左食西式呀。一來近地鐵,二來有開,三來黎過,四來係咩呀?當然係因為好食啦~食野先食間野個殼。去過東廣場都知,地面果層都幾多野食,不過相對啲舖都比較細。但麻雀雖小,五臟都係有既!一眼望埋去,招牌幾可愛,裝飾唔多,但又有啲colorful,都算靚麻雀黎!然後一睇menu唔洗點諗即叫左兩個餐:1) 焗雜菜批配蕃茄汁(粟米糕、甜椒、茄子、素芝士)2) 牛肝菌什菌栗米露荀腰果汁意式糙米飯到呢到點都要先講個沙律。沙律係自選,自行到中間個櫃到揀,個人覺得呢個位係全店最正,見到都已經好吸引!(而且好似係會轉款添)岩岩講完沙律,轉個頭就馬上出場!我地分別叫左黑椒麻油西蘭花同薄荷香草汁雜菜(配羽衣甘藍)。前者係簡單
今次就黎左係東廣場裡面既「Veggle Cafe」。
食野先食間野個殼。
然後一睇menu唔洗點諗即叫左兩個餐:
1) 焗雜菜批配蕃茄汁(粟米糕、甜椒、茄子、素芝士)
2) 牛肝菌什菌栗米露荀腰果汁意式糙米飯
到呢到點都要先講個沙律。
岩岩講完沙律,轉個頭就馬上出場!
我地分別叫左黑椒麻油西蘭花同薄荷香草汁雜菜(配羽衣甘藍)。
前者係簡單左啲,不過個汁真係好香,唔留口既話真係幾秒就想食哂佢;而後者同樣個汁好香,加上最近都多左見到既「超級食物」羽衣甘藍同藜麥,夠哂營養。另外特別既係當中有柚子肉,好味!
跟餐既南瓜湯亦有誠意喎!裝南瓜同薯仔打爛,加入少量黑椒,sorry,有冇得添飲?
個胃engine開順左,跟住就黎兩位主角!
唔洗講野,睇個賣相已經好誘惑,想成個口將佢擁有!
又係一味唔覺自己食緊素既菜式。素芝士同蕃茄汁香濃,切感同口感都good!
拿拿臨試埋第二位佳麗!
岩岩果位香濃誘惑,呢位就清新脫俗。
不過真係好清新脫俗(真係要講兩次)。事關呢個啲甘荀味真係好勁,當然我係食甘荀既人,唔知其他人覺得點,因為陣味真係勁到好似有種食緊中藥既感覺!但營養值係好高嘅~
個餐重有兩杯野飲跟,不過因為相對普通,所以就唔介紹喇~總之都係好飲架啦。
不過係到題一題,如果飲凍豆醬,佢係會比支膠樽裝你。食素,都係為愛護環境,所以如果可以,就飲熱架啦(而且其實都好快變暖)~
題外話/補充資料:
間野個名我一直都以為係「Veggie Cafe」,今次先留意到原來係「Veggle」XD