2023-01-16
臨近新年約左朋友一齊食新年飯🧧今次我哋揀左鮑魚三文魚撈起套餐~有8道菜好豐富😍南非鮑魚三文魚撈起🥢第一道菜就係意頭好好嘅撈起✨職員上菜果陣仲會講好多好意頭嘅說話👍🏻一齊撈仲好有氣氛🥳撈起入面有南非鮑魚、三文魚🐟、海蜇、蘿蔔絲🥕、洋蔥絲🧅、柚子、紫薑、薄脆等等多種材料,加埋特調魚生醬汁🍯食落甜甜酸酸又爽口😋勁開胃~紅棗螺頭燉雞湯🍲呢個湯真係好足料,絕無欺場👍🏻味道清甜又唔會油😍螺頭好有咬口~可以滋陰補腎又補血,飲完成身暖笠笠☺️金沙大蝦碌🦐呢個我最愛❤️每隻蝦🍤都沾滿炒到勁香嘅鹹蛋黃,非常惹味❣️蝦肉又夠彈牙,依家睇相都流口水🤤清蒸老虎斑🐟火候控制得好好👍🏻魚肉質地爽滑,味道鮮甜😋豉油熟油提升鮮味又唔過鹹~發財瑤柱脯伴玉掌🦆新年菜又點少得髮菜呢~鵝掌炆到好腍好入味👍🏻加埋大大粒嘅瑤柱,增添海鮮嘅鹹香味😍底層仲有我好鍾意食嘅豆苗🌱懷舊芝麻糖脆皮雞🐥呢道菜係餐廳招牌菜🌟食完我就明點解喇😍首先以鳯凰形狀作擺盤好有心思❤️味道方面,外皮用上芝麻糖嘅概念,芝麻鋪滿雞皮,加上我估係麥牙糖,口感香脆略帶微甜❣️芝麻嘅香味濃郁到可以係口腔久久不散😋而雞肉質地仍然可以保持細嫩✨難怪係招牌菜,就算已經開始飽我都不斷夾
南非鮑魚三文魚撈起🥢
紅棗螺頭燉雞湯🍲
金沙大蝦碌🦐
清蒸老虎斑🐟
發財瑤柱脯伴玉掌🦆
懷舊芝麻糖脆皮雞🐥
呢道菜係餐廳招牌菜🌟食完我就明點解喇😍首先以鳯凰形狀作擺盤好有心思❤️味道方面,外皮用上芝麻糖嘅概念,芝麻鋪滿雞皮,加上我估係麥牙糖,口感香脆略帶微甜❣️芝麻嘅香味濃郁到可以係口腔久久不散😋而雞肉質地仍然可以保持細嫩✨難怪係招牌菜,就算已經開始飽我都不斷夾黎食🤣
賀年錦繡炒飯🍚
炒得好有鑊氣🔥而且d飯粒粒分明,再加埋帶子嘅鮮甜和火腿嘅鹹味,都幾好味😋
陳皮紅豆沙湯圓🫘
最後就係甜品喇,紅豆入口軟腍,甜中帶有陳皮香,再加埋軟糯嘅湯圓,真係好滿足啊☺️
朋友試左餐廳嘅cocktail都幾有特色架,不過我唔太飲酒,叫左老陳皮冰糖燉檸檬🍋非常滋潤~
整體來講,環境舒適✨侍應態度好好👍🏻最重要食物質素有驚喜❤️下次同屋企人再黎食先~
*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*
😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_admiralty
🫶🏻#kd_food_金鐘
#金鐘美食 #金鐘打卡#金鐘餐廳 #太古廣場 #太古廣場美食 #新年飯 #團年飯 #金鐘中菜 #太古廣場中菜 #撈起