2016-10-17
本人是車仔麵之家的長期忠實粉絲,最近終於和朋友去了新店品嚐,可惜十分失望。原因是他們的湯水和辣醬味道和之前舊店有很大分別。以前的辣醬是一嚿嚿深啡色的膏狀物體,食落相當惹味(好味),我除了在這裏食到,其他車仔麵店我未食過有此口味! 但可惜現在卻變了一般其他車仔麵店的沙爹醬,沒有了之前的辣味的惹味了! 湯水亦有了很大改變! 變了好一般味道,味道和其他車仔麵店冇分別。以前在舊店由於店舖細經常見到老闆用一隻隻鴨定雞,甚至羊頭也見過去煲湯。相信現在不是吧...酸齋其實係此店特色,因為全香港車仔麵店仍然有得食酸齋其實唔多,而舊店他們調出來的酸汁味是獨有以前傳統的酸味(不是齋鋪食嗰d味)。但新店出來味道只有舊店的7-8成,齋口感亦沒有舊店的鬆脆。
車仔麵
題外話/補充資料:
其實幾個月前去舊店聽到原來原有舊老闆因為同小朋友移民頂了比人做...之後也經常去幫襯,男老闆不見了,但女的阿姐仍然響道,今次去新店食,我即時同朋友講車仔麵之家幾十年品牌就咁就冇咗,我也覺得十分可惜! 以前我經常同身邊朋友講呢間係全香港最好食車仔麵,但現在...我想同新接手人講,車仔麵之家品牌雖然享負盛名,但質素味道也要維持下去才可保住舊有捧場客和増加粉絲廣充業務開分店。