2016-04-23 741 瀏覽
同朋友去最近大熱既油街實現影相~之後就決定係果帶搵食,我地都冇乜機會黎依區,當然唔可以錯過!今次就黎到Villa Villa一嚐意大利風味既輕食~門面睇落去非常捨意,充滿異國休閒既感覺,入到去可以坐大半日既果種~ 內在環境都令人覺得好休閒,牆上掛滿畫像,而且柔黃色既吊燈多出幾分溫暖感。 自家製意大利香草麵包配野菜沙律,我地先黎左個前菜先,麵包口感軟熟,可以配上橄欖油同黑醋一齊進食,可以令個包更香口,沙律蔬菜都幾新鮮,但偏細份呢~ 黃金炸薯條,店員推薦既fusion菜式,以黃金蝦既煮法用係薯條身上,雖然食物唔同,但食落去係充滿中菜精髓既炸薯條,異常好食!薯條沾滿咸蛋黃既沙粒,每一條都好香口惹味,依個方法黎炸薯條既新穎但又有熟悉感,而且薯條本身都好脆身,可以話係停唔到口!!!不過膽固醇應該立即爆標xddd 煙薰芝士帆立貝意大利雲吞,有別於一般既餃子雲吞,帆立貝煎得鮮嫩肉厚,口感軟淋多汁,一級棒!而個雲吞先係重點所在,皮薄得黎又幼滑,內裡充滿濃濃既煙燻芝士香,食過後覺得好難忘,加上伴碟中既奶油蛋黃汁,令整個口感更加滑溜,不過多耐左會有少少流呢xp不過依款菜式係每日限量供應,值得一試,想食既
同朋友去最近大熱既油街實現影相~
今次就黎到Villa Villa一嚐意大利風味既輕食~
自家製意大利香草麵包配野菜沙律
自家製意大利香草麵包配野菜沙律,我地先黎左個前菜先,
沙律蔬菜都幾新鮮,但偏細份呢~
黃金炸薯條
雖然食物唔同,但食落去係充滿中菜精髓既炸薯條,異常好食!
煙薰芝士帆立貝意大利雲吞
不過依款菜式係每日限量供應,值得一試,想食既朋友可以提早預約~
煙三文魚蛋黃闊麵
煙三文魚蛋黃闊麵,蛋黃闊麵既口感煙韌有咬口,外形似闊條麵,
味道有淡淡既蛋香再加上忌廉同煙三文魚,忌廉既味道帶奶香,
每款菜式都食到餐廳既用心!
大阪燒薄餅
大阪燒薄餅,最後大食既我地黎多個薄餅先夠皮,因為店員話佢地既薄餅係以墨魚汁做餅底,
搞到我地都心思思想試試,而大阪燒既材料主要係木魚花同蛋黃醬,黑色既餅底好吸精,
咬落仲好鬆脆tim,芝士份量適中,食落去香脆,有種食緊日式理料既錯覺,認真唔錯!
Tiramisu
Tiramisu,當然唔少得餵飽甜品胃喇~一杯好夠兩份share,
帶微微既酒精味道,口感會有少少鬆散,食到底部咖啡味會偏濃~
整體上都覺得幾好,甜品都合格xd
荔枝乳酸特飲
荔枝乳酸特飲,價錢相對地比較平,有淡淡既荔枝味,乳酸味佔大多數,飲多左會覺得甜,感覺還好。

整體黎講,食物菜式方面睇得出好用心,好多新穎既特色菜式都好值得一試,食材用料都好講究,
大多數都以homemade為主,值得加許!另外,值得一讚既係,店員恩勤主動,有親和力,會同客人有講有笑,主動提出幫客人合照,講解菜式既時候都好專業,態度極讚!以環境、服務同食物黎講都好推薦去既餐廳~
黃金炸薯條
大阪燒薄餅