2019-08-16
吃厭了傳統Omakase,今次就黎到灣仔UO n試試fusion風廚師發辦。裝修新潮,樓底高,坐得舒服。可以揀坐bar台位同師傅交流。今次我地揀左每人$980既set。未食之前有杯welcome drinks, 係蘋果味sake。仲有得沖櫻花茶,茶味就比較淡。然後第一碟前菜就出場。一開蓋就出哂煙,好有氣勢。入面原來係煙燻鴨胸鵪鶉蛋,賣相好得意呀!之後就有半隻牛油果。入面原來撈左粒粒魚生,牛油果醬好滑,而且加左wasabi,會有少少辣辣地。以為沖咖啡,原來係煲緊湯。一倒熱湯入去,塊和牛就即刻變左全熟,但一d 都唔韌,個湯味道都好清。紙包雞出面有張好似報紙既紙包住,但原來張紙係食得架,入面雞肉燒得好香口。海膽烏魚子海苔薄脆口感一脆一軟,海膽仲好新鮮。菠蘿沙冰超冰涼,不過菠蘿味就淡左d。豆紙牡丹蝦壽司出面張豆紙韌韌地,入面包住好鮮甜既蝦肉。平時包壽司都係用紫菜,呢度就用生菜包,又幾特別。三文魚好厚肉,又燒到有d燶邊,幾好味。蟹肉蟹膏配蟹籽糯米飯賣相幾特別,蟹肉蟹膏好鮮美。蟹籽糯米飯配搭新穎,好有口感。低溫鵝肝米通鵝肝好肥美,米通好香脆。吞拿魚他他薄脆壽司,薄脆唔油膩,配埋吞拿魚他他夠清新。上
裝修新潮,樓底高,坐得舒服。
可以揀坐bar台位同師傅交流。
今次我地揀左每人$980既set。
仲有得沖櫻花茶,茶味就比較淡。
然後第一碟前菜就出場。
一開蓋就出哂煙,好有氣勢。
入面原來係煙燻鴨胸鵪鶉蛋,賣相好得意呀!
之後就有半隻牛油果。
以為沖咖啡,原來係煲緊湯。
海膽烏魚子海苔薄脆口感一脆一軟,海膽仲好新鮮。
豆紙牡丹蝦壽司出面張豆紙韌韌地,入面包住好鮮甜既蝦肉。
平時包壽司都係用紫菜,呢度就用生菜包,又幾特別。
三文魚好厚肉,又燒到有d燶邊,幾好味。
蟹肉蟹膏配蟹籽糯米飯
賣相幾特別,蟹肉蟹膏好鮮美。
蟹籽糯米飯配搭新穎,好有口感。
低溫鵝肝米通鵝肝好肥美,米通好香脆。 吞拿魚他他薄脆 壽司,薄脆唔油膩,配埋吞拿魚他他夠清新。
上甜品前仲有杯巨峰提子Dessert Wine,唔係好覺有酒味,但果味濃郁。
最後甜品係朱古力雪糕配焦糖多士,呢餐真係好豐富!