2018-10-21
曾幾可時有一排真係瘋狂食倫哥打邊爐,新開果時差不過個幾月就食一劑,果時食野又有抽獎,中完coupon 食完又食食到驚🤣所以真係超耐無黎喇。最近諗緊生日食乜,先發現佢開左個蒸鍋,價錢仲要好抵食,不過就無乜人食過咁,所以生日🎂就決定黎做下白老鼠。地址同以前一樣,不過成個格局就唔同晒。餐廳分左兩層,張枱都幾闊落,個鍋可惜係無得食粥底。價錢$238, 星期六日加$10, 再加一。 我地本身book 左6點,不過見起街行到攰就早左5點半黎到慢慢等下蒸下。因為新張期內,8點前離座有7折,諗諗下都係唔好蝕😍。本身都驚食唔飽,因為張餐單其實無list 個份量出黎,不過食落你就知答案。新張期內like fb 有汽水一罐送😍開頭仲諗住買定支汽水去添,好彩無買。👍估唔到連蒸法都有得㨂,除左一般薑蔥,蒜蓉,仲有面豉醬ar, 剁椒醬ar, xo 醬等等~值得一讚。先黎個燉湯,超足料熱辣辣~有雞腳,豬肉,烏雞,蟲草花,紅棗,真係勁清甜。蒸野全程有店員計時處理,所以基本上乜都唔使做✌🏻蟶子幾大隻,好鮮甜一d 都唔韌。不過粉絲我覺得可以再浸軟d, 但係都好好食。蝦每人兩隻都係大大隻,肉質好夠結實,真係幾新鮮,淨係食左
餐廳分左兩層,張枱都幾闊落,個鍋可惜係無得食粥底。
蝦每人兩隻都係大大隻,肉質好夠結實,真係幾新鮮,淨係食左頭呢幾樣已經好滿意😽。
黑松露豆腐係唯一蒸鍋裏面可以任食既,個豆腐加埋少少蝦膠同黑松露真係又香又滑。龍躉腩鮮味啖啖肉,個皮仲好厚好有彈性。
呢個寫話花甲,其實係蜆黎,揀左鹽蒸味道幾咸鮮。不過個肉實在太細粒,而且每人四粒有兩粒仲比我食到有沙,呢個蜆係咁多款海鮮中最扣分。
蟹就每人半隻,佢真係連個蟹蓋都開半😆,可惜我食果舊乜都無。 店員話蟹同龍蝦最好㨂清蒸/薑蔥,因為怕搶左d 味。本身我都諗個蟹會唔會無咩味嫁, 不過食落都算幾多肉,同食到有鮮味。
鮑魚估唔到係幾大隻,店員仲幫手起埋肉🤭 超彈口又唔韌喎。
龍蝦都好好味,雖然鉗個殻好腍,但食落d 肉係彈牙,同鮮味。基本上全部海鮮都唔錯,除左個蜆。
鮮魷腸粉,呢個本身已經有d 沙嗲醬同麻醬,上面仲有d 花生碎。個魷魚幾好味,幾香索到個醬既味道。不過d 汁唔夠多,腸粉食唔到個味,所以唯有點甜醬。如果個汁多d 就好喇,又或者轉做粉皮都應該更加好食。
食完個腸粉其實都飽,佢仲有其他配菜,都室得飽你。雖然清蒸,但加左d 鹽吊味都ok, 除左蕃薯比較乾身,其他食落都夠腍身同多汁,我自己就最鍾意個草菇同椰菜花。
最後一道蒸菜係蒸飯,份量見到未食都已經飽晒😆。材料真係超多,臘腸,臘肉,排骨,腩片,蝦乾,南瓜,芋頭,粟米。臨尾再加埋花生,蔥花同豉油就食得,仲有店員幫你撈埋。 個飯蒸出黎煙煙韌韌又唔會太乾,味道仲好豐富,最鍾意個搽左蝦醬既腩片,同埋排骨都好好味。 最後今本無可能食得晒,所以打包左一盒番屋企。(外賣box 加$2)
飯後仲有甜品,係任食既黑糖冰涼粉😍。晶瑩通透但又有涼粉既味, 黑糖唔會好甜,加埋提子乾啱啱好。真係好想食多碗,不過實在太飽。
成功8點前離座✌🏻✌🏻✌🏻,折左唔使$200, 真係抵到爛。店員服務態度幾好,特別係個後生既四眼哥哥仔,都好有heart 咁介紹。 不過愈夜就開始唔係好夠人喇, 但係個七折優惠真係超值👍希望keep 住呢個質素,下次會帶埋屋企人黎再幫襯😁
👍總結海鮮真係幾新鮮,抵食又夠飽肚,因為早黎既關係其實兩個鐘啱啱好,不過如果想確保食到個七折優惠,就再預多少少時間喇。