2016-02-14
大年初7情人節,1支公遊銅鑼灣肚仔餓,見到呢間叫”麵檔”既麵檔,一於試下佢。門面裝修幾有心思,好有香港特式,入到鋪頭入面,鋪仔細細,10張4人枱加幾個對牆座位,鋪雖然細,但都無夾硬放多幾張枱,坐落都幾闊落,裝修都明顯系有落過心思,氣氛幾討好。睇睇餐牌,有點心有粥有麵,選擇ok多,但各大類有小小”到喉唔到肺”之感,唔算好齊,但應該足夠應付。價格方面銅鑼灣一般價錢,叫餐由$40至$80左右,醫肚食碗麵加杯飲品40蚊到可以接受。點餐,最後選擇左炸醬撈麵跟凍奶茶$44,飲品3分鐘到,麵13分鐘左右到,如果以當日人流黎講,呢個時間就唔多合格,事關當我點餐后只有另外1個人點餐,同一樣系炸醬撈,我早佢5分鐘點,但到就同時間到,唔通煮麵好似做炒粉麵咁,會等埋幾碟1次過炒,奇怪!?先試下個跟撈麵既湯,暖暖地,唔夠熱,飲落唔算好似味精,但應該都10成10係味精XD.....。麵賣相幾好,炸醬味好中性,幾迎合一般人,麵餅只有1個(一般食得撈麵都預左會有2個麵餅),麵質軟,唔彈牙,唔似煮太耐問題,問題應該出系個麵餅度,撈麵黎講唔夠乾爽,整體成個餐免免強強合格,基本上係環境分拉高左,用膳應該要計埋環境既!