2021-11-06
約了好友聚舊, 嚟到新蒲崗Mikiki, 搵緊啱食嘅餐廳, 看見這間「十三姨酸菜魚」 似係新開張,裝修型格, 大家都想食酸菜魚就啱曬。招牌十三姨酸菜魚(小辣)好有份量,配料好多, 尤其係芽菜, 可能有一斤芽菜喺裏面, 不過就堆埋一團。 還有水晶寬粉, 厚得來煙煙韌韌,而萵筍則偏硬。採用了鱸魚, 魚片肉質嫩滑,但容易散開。湯底唔算好濃味, 酸菜就比較腍身亦唔太酸。 估唔到小辣也威力十足🌶️🌶️, 我們都吃得辣也需要叫罐涼茶解辣。雖然以小火助熱 , 但相對火力太微弱不算太滾。另外叫了 「家鄉酸辣粉」下午茶套餐 , 另配「十三姨招牌秘製雞翼」, 雞翼撒上 調味粉,辣辣地少少蒜香, 雞翼入味 又唔會太乾, 外皮炸到脆卜卜,整體非常惹味!「家鄉酸辣粉」分量好大, 麻椒,辣味相對平衡, 辣度明顯沒有酸菜魚咁勁。餐飲的酸梅湯味道濃郁, 配辛辣食物最啱不過。口痕想食甜品,再來一客咖央牛油多士。 十分邪惡,但混合椰香味好重嘅咖央真的很美味!熱南洋奶茶, 茶味好濃,配煉奶亦可以order少甜。白玉仙草可以選擇少甜,配以椰果和涼粉,清涼降溫。
招牌十三姨酸菜魚(小辣)
採用了鱸魚, 魚片肉質嫩滑,但容易散開。
雖然以小火助熱 , 但相對火力太微弱不算太滾。
餐飲的酸梅湯味道濃郁, 配辛辣食物最啱不過。
熱南洋奶茶, 茶味好濃,配煉奶亦可以order少甜。
白玉仙草
可以選擇少甜,配以椰果和涼粉,清涼降溫。