2018-06-04 3412 瀏覽
中菜好多時俾人一種老套嘅感覺,但係呢一間,位於灣仔嘅龍門棧!絕對可以將呢種思想扭轉!入到去每枱都有自己嘅廳!私隱度十分高~睇吓今日嘅餐牌係用扇做成,好特別~第一道係"魚子醬香燒粢飯"魚子醬帶咸鮮味,加埋燒到脆卜卜嘅外皮,入面堅韌嘅粢飯咬落層次味道都配合得好好!第二道嘅"當乳豬遇上蝦"呢道菜吸睛度超高廚師用咗乾冰碗都點綴!有吞雲吐霧嘅效果~冰菜好新鮮加埋麻醬食完好開胃!而蝦膠乳豬皮,初時覺得好怪點解要咁做!原來有啲嘢真係要食落口先知!彈牙嘅蝦膠,蝦味濃加埋個薄切乳豬皮有好強嘅對比,完全冇肥膩嘅感覺!真係值得一食黑松露香煎北海道帶子皇,露荀清甜加埋黑松露醬汁,留意返原來仲有蒸蛋白,我就覺得呢道菜有少少日本燉蛋嘅影子.成個餸係好味嘅,不過即切嘅黑松露就冇預期嘅香,好似走咗啲味咁...除咗有大大舊花膠之外,雞湯湯味濃郁飲落有一種厚厚嘅感覺,本人就好唔鍾意人參,因為頂唔順陣味!但係呢個湯完全冇嗰種甘苦味!呢個東星斑球嘅賣點係-滑,係好滑!原來廚師將個瓦煲燒到紅晒再將蒜同埋薑爆香之後再放東星班球焗熟!唔怪得咁滑~呢個咕嚕肉真係不得了!炸皮超薄但係非常脆,每粒肉都啱啱好一口嘅size!酸味調較得自然
睇吓今日嘅餐牌係用扇做成,好特別~

魚子醬香煎粢飯

當乳豬遇上蝦

黑松露香煎北海道帶子皇,露荀清甜加埋黑松露醬汁
黑松露香煎北海道帶子皇

鮮人參花膠燉雞

蒜香生焗東星斑

呢個咕嚕肉真係不得了!炸皮超薄但係非常脆,每粒肉都啱啱好一口嘅size!酸味調較得自然唔會太酸或太甜!
九製陳皮菠蘿咕嚕肉

魚湯味好濃好滑!而自家制豆腐味都好濃,呢個絕對係滑嘅組合!
鮮魚湯泡自家製豆腐

椰皇豆花凍,一睇就知手功嘢!將豆腐切成花狀!食喺上嚟椰子味又同豆腐係夾嘅!好清甜~好特別嘅中菜!

如果食開傳統嘅中菜食到悶悶哋!呢間真係可以試一試!

魚子醬香煎粢飯
當乳豬遇上蝦