2009-09-11 2 瀏覽
係我既認知入面, 上海菜係主要等色就係 "醬厚味濃". 但係一連食左兩間味道清淡既上海菜館之後我就懷疑係唔係我既認知錯左? 尤其係食完呢間帝后殿之後, 覺得又貴又唔正宗本來已經諗住上黎俾個喊面佢. 點知上到黎見到佢個簡介後見到係標榜 "少油少鹽無味精既新派上海菜", 咁再諗深一層, 確實如此. 或者 "新派" 可以理解成 "非正宗", 但此乃大勢. 就好似D人食薯片要少鹽, 飲汽水要飲zero咁. 除左無左 "多醬油" 以外, 平心而論, 都ok既. 今晚我哋total 6個人, 但係因為佢呢到d野既份量都算細, 所以叫左好多碟~~~ 脆皮素鵝 ($48), 手拍小黃瓜 ($38), 花鵰醉雞 ($68), 蜜汁烤雙方 ($35/件), 崧子桂魚球 ($128), 小籠包4pcs ($32), 鮮茄汁蝦仁鍋巴 ($98), 黃金明蝦球 ($148), 火腿津白 ($78), 香蕉高力豆沙 ($48)其中我比較有印象既係蜜汁烤雙方同埋崧子桂魚球, 蜜汁烤雙方, 雖然見到佢個火腿好似好肥咁, 不過當佢配合嗰塊好脆既腐皮(??)同埋香甜既蜜糖, 用白餅夾住黎食, 咁就中和晒我原來以為會有既肥

其中我比較有印象既係蜜汁烤雙方同埋崧子桂魚球, 蜜汁烤雙方, 雖然見到佢個火腿好似好肥咁, 不過當佢配合嗰塊好脆既腐皮(??)同埋香甜既蜜糖, 用白餅夾住黎食, 咁就中和晒我原來以為會有既肥"利"口感. 不過$35一件我就覺得貴左d~~ 另外崧子桂魚球既魚球炸到好香口但係咬落去又唔會成口油. 再加埋佢嗰個酸甜得宜既汁, good!!

咁多餐入面, 唯一我覺得味道比正宗"濃"既係黃金明蝦球既咸蛋漿... 我覺得咸得濟, 食左一個已經覺得好漏.

職員服務態度ok, 我見佢哋會主動同d客提出幫佢哋換枱等佢哋可以坐得舒服d. 同埋係我哋點菜既時候都會主動提出d意見俾我哋. 上菜又係上得勁快. 不過我地食到後面, 有d野食唔晒, 諗住傾陣計再食, 佢哋就會成日過黎問我哋d野仲要唔要想幫我哋收左佢. 後來佢黎左幾次之後 (係幾次咁多), 佢先細細聲同我哋講話原來佢上面d經理見到我哋成枱都係野就要佢過黎清左佢. 雖然話係效率高, 但係黎得多就好騷擾囉, 呢樣要改善吓!
  • 蜜汁烤雙方