2022-01-04
茶飲店我一向都好少特登打食評,因為種類實在太多,又冇講為幾十蚊講一大餐,不過最近飲過一間真係令我難忘,雖然都係台式飲品,但佢就結合左新元素,令成個感覺好新鮮!就咁聽個名「蜜滋麻美」,一定唔知係咩黎,仲覺得有啲撬口,但了解完佢SELL嘅產品就知道名字嘅由來。報導都唔少,珍奶已經開到成行成市,要突出自己珍奶品牌都真係唔易。從menu可見,佢地珍珠奶茶結合左芝麻粉同花生粉,就咁睇圖都覺得好吸引,唔知味道如何!店面仲有張枱比食客堂食,岩晒嗌左仙草又想堂食既朋友,不過位置唔多,繁忙時間都應該唔會有位XD所以好好彩可以係到打卡影相,包裝頗有台式風味。芝麻黑糖珍珠鮮奶,因為唔想飲太凍,所以+$5鮮奶,滿密嘅芝麻舖面勁有睇頭,鮮奶味好突出,帶黑糖嘅甜味,兩者之間唔會搶fou,再者飲落去因有芝麻,令成個感覺勁香口,珍珠好煙韌有嚼勁,相對起出面相同價錢嘅茶飲,呢杯有驚喜又對得住個價錢!餐廳建議飲法,吸管由底往上吸,芝麻粉偏小會有機會卡係喉嚨,如果比小朋友飲就要小心注意。嫩仙草5號,包括有燕麥、紅豆、紫薯、粉圓、嫩仙草底部仲有黑糖沙冰,如果夏天買番碗消暑一流,如果唔想食冰都可以嗌走冰,好可惜當日冇芋圓,如果
所以好好彩可以係到打卡影相,包裝頗有台式風味。
好可惜當日冇芋圓,如果唔係都想試試。
仙草好軟滑,香甜得黎令人想一食再食,紫薯好似雪糕咁放係中間,味道香濃,粉圓夠晒煙韌,甜品黎講真係大滿足!