2021-03-24
自從恢復晚市堂食後,朋友們都紛紛相約晚飯一聚。今晚就有個好姊妹約左我嚟銅鑼灣呢間由泰國廚師班底主理嘅「SAYAM Thai/Bar」吃新派地道泰菜。餐廳佔地全層,地方頗大,環境寬敞闊落,空間充裕。裝潢以木系檯櫈為主調,配以窗邊嘅花束和牆身上嘅植物壁畫,風格清新,令人感覺舒適愜意。餐牌分食品和飲品兩份,食品有湯、沙律、小食、串燒、拼盤、咖喱、海鮮/肉類、蔬菜同飯麵;而飲品就有 cocktail、mocktail、泰式特飲、啤酒、汽水、果汁及咖啡等。 點左椰汁雞湯 ($84)、燒海鱸魚 ($274)、香葉肉碎飯配太陽蛋 ($98) 同 一碟馬拉盞炒西蘭花&椰菜花 ($88)。碗椰汁雞湯標明係一人份量,但係估唔到原來都咁大碗,內有不少蘑菇、蕃茄、肉碎和洋蔥,絕對足夠兩個人分享。湯底用上新鮮嘅椰青水,再加雞湯熬製,湯身好柔滑,入口非常香濃,而且飲落仲帶微微酸辣,夠晒惹味。平時食泰菜,多數會揀明爐烤魚,今次就一於搞搞新意思,試下呢度嘅鹽燒海鱸魚。鱸魚以木托盤原條奉上,揭起外皮再撥開魚身上嘅香料,雪白嘅魚肉即時活現眼前。魚肉非常嫩滑,味道鮮甜,鹹鮮中更滲出淡淡香料嘅清香,連醬汁也不用蘸已經很美味。
至於碟香葉肉碎飯,食味亦一流,超有泰國回憶。啲肉碎炒得好香口,內有豆角、香葉和辣椒粒,入口熱辣辣,香噴噴,可見鑊氣十足。旁邊嘅太陽蛋嬌豔欲滴,而且仲要係流心兼打孖上,用來佐飯吃,滿足又滋味!
壓尾出場的馬拉盞炒西蘭花&椰菜花 ($88) 水準亦唔錯,西蘭花色澤翠綠、椰菜花爽脆清甜,配上馬拉盞,味道鹹鹹香香又有少少辣,非常可口。