2022-11-24 2027 瀏覽
去旺角朗豪坊商場shopping完後,行到攰攰哋,又係時候要搵嘢食,今晚去到商場四樓,本來打算喺food court睇下有咩食,點知發現foodcourt附近有間新派川滬菜嘅餐廳<十十川滬料理>,裝修環境設計走文青風格路線,食物選擇多,價格實惠,當然要試下新嘢啦!~<涼拌土豆絲>其實佢係將啲薯仔切成絲,再用上青椒、紅椒、同埋秘製辣味醬汁來調製,入口味道充滿層次感,帶有酸酸甜甜和微辣的味道,開胃又特別。<胡麻醬秋葵>秋葵入口非常新鮮爽脆,味道清甜,配上胡麻醬,感覺更加特別,不失為一個美味嘅前菜。餐廳亦供應玄米茶,感覺更為特別。<嫩雞煨麵>雞肉肉質非常嫩滑,而且上海麵嘅質地亦夠煙韌軟滑,份量都幾多,湯底清甜,非常好食。<豆苗沙白湯>豆苗非常新鮮翠綠,入口又嫩又清甜。廚師巧妙地用上非常新鮮鮮甜嘅沙白,來泡製呢個海鮮湯,而且湯底更用上非常特別嘅胡椒味道,惹味無比,呢道菜我比滿分!~<酥皮鳳梨奶黃酥餅>呢個酥餅入面嘅餡料非常特別,佢用上新鮮嘅鳳梨,再加上特別調製嘅奶黃醬一齊,做成餡料,甜度適中,非常好

<涼拌土豆絲>

<胡麻醬秋葵>

餐廳亦供應玄米茶,感覺更為特別。

<嫩雞煨麵>

<豆苗沙白湯>

<酥皮鳳梨奶黃酥餅>
呢個酥餅入面嘅餡料非常特別,佢用上新鮮嘅鳳梨,再加上特別調製嘅奶黃醬一齊,做成餡料,甜度適中,非常好食。

<上海排骨菜飯>
排骨是整整一大塊嘅炸豬扒,份量夠,豬扒炸得外面非常香脆,入口鬆軟,而且豬扒醃得非常惹味,鹹度適中,又係好食推介之一。

成餐飯人均消費都係二百多元左右,價格唔貴,絕對值得,因為呢度嘅食物都比較特別,係較為有心思嘅川滬新派菜式料理創作,值得推薦。

• 豆苗沙白湯
  • 嫩雞煨麵