2019-05-28
今晚約咗個friend 到呢一間砂煲兄弟食煲仔飯。我哋兩個人點咗: 西班牙臘腸排骨煲仔飯 鵝肝慢煮牛柳煲仔飯 胡麻棒棒雞 馬拉盞時蔬 紅豆冰 陳年柑桔檸蜜西班牙臘腸排骨煲仔飯同埋鵝肝慢煮牛柳煲仔飯可算係新派和懷舊嘅結合,我覺得採用好似西班牙臘腸,鵝肝慢煮牛柳呢類西餐材料去做中式煲仔飯係非常大膽同有創意,亦正好俾食客在傳統煲仔飯之外有更多選擇。呢兩款煲仔飯本身已好夠味,唔使再添加醬油,值得一讚係飯焦煮得啱啱好,唔會太燶,只係薄薄一層嘅飯焦,好香口,完全保留傳統煲仔飯嘅特色。棒棒雞本來係四川菜,但呢個胡麻棒棒雞唔太辣,胡麻醬完全滲透在雞肉裏面,愈食愈開胃。馬拉盞時蔬係油麥菜,侍應介紹講餐廳會購買季節性蔬菜(唔係温室培植嗰啲), 而依家油麥菜當造,真心呢碟菜真係煮得新鮮好食。睇見飲品杯有時光倒流感覺,幾懷舊,紅豆冰好似加咗椰奶,好甜;陳年柑桔檸蜜有啲甘澀,唔知呢啲係唔係陳年柑桔嘅味道呢!
我哋兩個人點咗:
西班牙臘腸排骨煲仔飯