2017-08-03 459 瀏覽
朋友曾經推介呢間日式餐廳俾我,唔單止有新鮮魚生等,仲混合左fusion菜式,聽落幾得意趁今晚係TST,特登行過去試下新派日式菜的,唔使等位侍應安排左我地坐入面梳化位,環境佈置幾日式, 寧靜舒適,私隱度高雖然餐牌選擇多, 甚至意粉都有, 但我地黎之前睇過推介, 都大約揀左食咩,亦想試下佢既日式西餐要左個小食mini cones -魚子醬迷你脆筒二重奏, 以甜筒既造型, 賣相造型都好可愛, 比我想像中更的骰有兩款味道, 其中一款係海膽拼三文魚子, 海膽鮮味十足有光澤; 而一款係吞拿魚蓉拼黑魚子醬, 吞拿魚一般比較淡味, 但呢款加左辣, 十分惹味, 而且吞拿魚蓉刴得好幼細, 入口即溶,配埋黑魚子醬,突顯矜貴由於海膽實在新鮮無比, 我地加插多一份終極卷物,卷物上面鋪滿海膽,三文魚子同吞拿魚蓉,賣相吸引, 一啖放入口, 三種鮮味混合, 美味無窮,食到卷物裡包含紫蘇葉&漬物,但老公唔鍾意紫蘇葉味道太重, 好輕易夾走紫蘇葉, 壽司飯都無散開 原之味赤身沙律,用木板形式送上,份量幾大,差唔多半張枱咁大沙律菜好新鮮, 沙律材料種類多, 好豐富, 有煙燻吞拿魚,牛油果,合桃, 腰果,藍莓等,大家夾既時候先

趁今晚係TST,特登行過去試下新派日式菜的,唔使等位

魚子醬迷你脆筒二重奏
海膽拼三文魚子脆筒
吞拿魚蓉拼黑魚子醬脆筒

終極卷物

原之味赤身沙律,用木板形式送上,份量幾大,差唔多半張枱咁大
大家夾既時候先發現仲有隻半熟蛋, 先將半熟蛋攪均再加上香醋汁撈起, 加蛋既食法係我第一次遇到,食起黎有滑溜口感,感覺幾新奇
味の原赤身沙律

貪得意轉食日式西餐,黑松露忌廉湯,加入好多新鮮磨菇打成,食到粒粒磨菇,口感豐富
黑松露亦已經同湯融合, 味道唔錯
另外, 賣相要讚下, 好似有架小船係磨菇湯上飄浮,好有創意
黑松露忌廉湯

48小時慢煮雪花牛小排,用左美國安格斯牛,份量比我想像中多,用左紅黃綠蔬菜作裝飾,顏色豐富,吸引視覺
牛小排厚身,半生熟狀態,仲清楚見到雪花分佈,鮮嫩粉紅
肉質極之軟腍,生熟程度掌握得好,牛味濃,味道質素配得起個價錢,我地食到讚不絕口
除左主角牛小排外,配菜薯蓉亦好做得好好,打得幼細,入口即溶
48小時慢煮雪花牛小排

仲覺得未夠飽,原本想加個飯,但黎到不如試特別野,就加左份本茹藜麥黑松露溫泉蛋意粉,香味十足,意粉彈牙,加添黑松露提升左整碟意粉層次,溫泉蛋令意粉更滑嫩,而且加左藜麥,感覺健康d, 又可增加飽肚感
估唔到廚師除左日式廚藝了得,烹調西式都唔錯
本茹藜麥黑松露溫泉蛋意粉

除左食物吸引又美味外,服務不可不讚
侍應服務 殷勤有禮,時時主動加茶換碟
魚子醬迷你脆筒二重奏
海膽拼三文魚子脆筒