2017-12-03 121 瀏覽
今日約了朋友去灣仔食飯,朋友一早訂好了食一間泰國菜,原來由金鐘地鐵站行過去都好近,去到餐廳門外見到雖然好像很細間,但裝修令到觀感很大,不過人流真的很多一定要預約定。首先上榴槤沙冰,第一次飲到這款飲品我即刻拎飲啖先,味道甘香又甜!飲到杯沙冰本來飲了好多但看見佢又就來滿,應該係沙冰溶化,但味道一點都沒有淡到!之後來了一個火鍋,湯當然係去泰國必飲的冬陰公湯,另上一盤海鮮拼盤(蝦、蜆、花膠、手打墨魚滑、泰國魚蛋、還有金菇)用冬陰公打邊爐真係要試吓,味道不會太辣,食到味道很香!再來係菠蘿炒飯,菠蘿粒加入腰果炒,食落有帶出菠蘿的甜味和香味,又唔會炒到好濕,同埋有咬口好好食!