2023-05-24
朋友帶咗我嚟尖沙咀天文臺道呢間火鍋店食火鍋,餐廳係商業大廈入邊,內裏設計主要行新派宮廷風格,有新派噴畫,有啲似入咗藝術館咁!餐廳提供左多款湯底可以選擇,最有特色係酒火入鍋,會落酒玩火。呢個酒火入鍋係五格獨特木瓜鍋,湯底包括配蕃茄波士頓龍蝦🦞,清湯蘿蔔牛腩🐂,四川麻辣鍋🌶️,潮州沙嗲鍋🥜。➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿湯底篇🍲蕃茄波士頓龍蝦🦞材料十足,蕃茄同龍蝦非常夾,湯底酸酸甜甜有好濃嘅龍蝦味,當湯飲都一流!清湯蘿蔔牛腩🐂湯底同樣都係材料十足,有蘿蔔和牛腩,係全部湯底裏面最清甜嘅一個,同所有火鍋材料都百搭!四川麻辣鍋🌶️辣辣滋味,嗜辣嘅朋友仔應該非常鍾意佢。潮州沙嗲鍋🥜好濃郁嘅沙嗲醬鍋,少少辣辣地甜甜地,有好香嘅花生味。➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿食物篇鹽酥雞🐓鹽酥雞唔會有好多粉漿,只係表面簿簿一層,雞肉肉質亦新鮮好味!牛魔王拼盤🐂有四種牛肉,包括安格斯牛,韓牛,牛柳粒和手切肥牛。安格斯牛牛味濃郁,韓牛和牛柳粒我都係覺得燒到最好食,手切肥牛最新鮮。新加坡胡椒蝦風味脆炸鮮魚皮🐟呢個炸魚皮非常之脆口,新加坡胡椒蝦風味,辣辣哋少少刺激,就咁食都已經好好味!水魷魚🦑水魷魚爽口彈牙,魷魚本身嘅味道
➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿
湯底篇🍲 蕃茄波士頓龍蝦🦞
清湯蘿蔔牛腩🐂
四川麻辣鍋🌶️
辣辣滋味,嗜辣嘅朋友仔應該非常鍾意佢。
潮州沙嗲鍋🥜
好濃郁嘅沙嗲醬鍋,少少辣辣地甜甜地,有好香嘅花生味。
➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿
食物篇 鹽酥雞🐓
鹽酥雞唔會有好多粉漿,只係表面簿簿一層,雞肉肉質亦新鮮好味! 牛魔王拼盤🐂
有四種牛肉,包括安格斯牛,韓牛,牛柳粒和手切肥牛。安格斯牛牛味濃郁,韓牛和牛柳粒我都係覺得燒到最好食,手切肥牛最新鮮。 新加坡胡椒蝦風味脆炸鮮魚皮🐟
呢個炸魚皮非常之脆口,新加坡胡椒蝦風味,辣辣哋少少刺激,就咁食都已經好好味! 水魷魚🦑
水魷魚爽口彈牙,魷魚本身嘅味道唔重,所以放落咩湯底嘅火鍋入邊都非常夾!