2022-10-25
平時去開灣仔都係食西餐為主,之前經過就比霓虹燈招牌嘅《龍點心》吸引,一入到去仲見到換左halloween主題,估唔到飲茶都可以咁貼地。平時飲茶好多都係一盅三件,次次都唔夠分,叫兩籠又會太多。咁佢地嘅一龍大滿足$62 就一次過可以解決哂依個問題。一籠就會有松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子、酸菜魚鳳眼餃、筍尖蝦餃皇。款款都係新派點心,當中鹹蛋黃墨魚燒賣同埋酸菜鳳眼餃我就覺得最有新鮮感。鹹蛋黃墨魚燒賣食之前已經會提示你小心熱,估唔到同行嘅朋友一咬真係爆汁。裡面會有溫熱嘅鹹蛋黃汁,而燒賣內餡就用左墨魚,幾有新鮮感。而酸菜魚鳳眼餃嘅綠色透明外皮已經好吸引,估唔到酸菜魚都可以做餡,酸酸地又幾入味。另外脆脆富貴紅米腸 $46 都好推介,平時出面食開係白色,佢地就專登用左紅米,腸皮包裏住脆皮同埋鮮蝦,口感香脆又好味。芝士鮮蝦腐皮卷 $42炸肉不嬲都係飲茶必點,香脆腐皮加入芝士同埋大蝦,芝味十足。龍點心 (觀塘)觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
芝士鮮蝦腐皮卷 $42
炸肉不嬲都係飲茶必點,香脆腐皮加入芝士同埋大蝦,芝味十足。
龍點心 (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖