2022-01-13 25 瀏覽
今日約左朋友係銅鑼灣行街,離遠見到有間舖新開張個名叫大鑊咁得意,於是就行埋去睇下有咩食,原來係一間新派米線舖,裝修又幾新潮,有一排bar枱位向住條街,又幾chill喎!門口放左大大張menu係到,我地就研究下有咩食,見佢有四款主打湯底,包括有36小時熬花膠大筒骨湯、一百斤番茄濃湯、老壇陳釀酸菜湯和辣而不燥麻辣湯,我呢個番茄湯控一見到就忍吾住要入去試下了。配料有成三十多款,對我呢個有選擇困難症既人黎講,真係好難簡,最後我都係放棄左自選,選擇左廚師拍板,廚師拍板就係分別四款湯底set好左既餐,岩曬選擇困難症既人。話左要入黎試番茄湯,我緊係簡一百斤番茄湯底,而朋友就簡左老壇陳釀酸菜湯。而辣度好貼心咁分左由level 0既吾辣到level 5既勁辣,適合食不同辣度既人。朋友吾係好食得辣,所以簡左level 1既BB辣,朋友話食落吾辣,岩曬佢。而番茄湯底就似屋企煲既番茄湯一樣咁無添加,真係好正,無令我失望!我地仲叫左杯水蜜桃綠茶,黎到發現係有大量椰果,而吾係普通一杯茶飲,跟餐只係$13,非常抵飲!另外,見到小食入面有款叫炸神户餃子,吾知係咪太耐無去日本關係,俾呢個名深深吸引住,忍吾住叫左黎試,餃

我地仲叫左杯水蜜桃綠茶,黎到發現係有大量椰果,而吾係普通一杯茶飲,跟餐只係$13,非常抵飲!另外,見到小食入面有款叫炸神户餃子,吾知係咪太耐無去日本關係,俾呢個名深深吸引住,忍吾住叫左黎試,餃子炸得十分香脆,咬開見到餡料有肉同粉絲,感覺似韓國餃子多d。

呢間舖頭所有食物都係用個鑊仔裝住,吾知係咪因為咁而命名大鑊呢?