2023-09-26 376 瀏覽
今晚食了幾個特式中菜, 要同大家分享.   地點尖東 滿小館, 起初以為是滿州菜,  因為館子門面看似北方酒家.  朋友話是粵菜新派菜.館內,  設有酒吧,  不乏中國及世界名酒供應,  飲飲食食最適合. 裝修好雅緻, 有貴賓房及大廳,  朋友訂了檯, 我們兩人安排坐大廳.  侍應帶我們入座,  服務不錯.朋友叫了人參烏龍茶, 有燭臺保溫, 非常滿意.  滿小館有介紹特式小食, 我們喜歡懷舊蝦多士, 另外四個新派小菜,  有涼食, 有雞有肉又有蝦.  正合我心意. 懷舊蝦多士 ~ 炸得色澤金黃, 非常酥脆.   蝦肉爽彈, 是個極香口的餐前小食.涼衣白玉  ~ 擺設大方得體,  鮮甜五花腩肉片片排列在竹架上, Q 彈好吃. 配上 蒜泥辣椒油, 鎮江醋醬, 無比好食. 茶樹菇燉竹絲雞 ~先喝一口 熱呼呼的湯, 感覺真好, 暖到入心, 燉湯食材茶樹菇, 竹絲雞, 龍眼肉, 無加半點味精, 喝得健康.  湯香鮮甜, 充滿家的味道. 黃金海虎蝦,   黃金顏色, 賣相好靚.   海虎蝦巨型, 一碟有六隻.鮮甜蝦肉混合蛋黃的鹹香味, 比起蒜蓉蝦更好味.龍井煙熏太爺雞,   又名茶香雞, 先滷後熏
朋友叫了人參烏龍茶, 有燭臺保溫, 非常滿意.
滿小館有介紹特式小食, 我們喜歡懷舊蝦多士,
懷舊蝦多士
配上 蒜泥辣椒油, 鎮江醋醬, 無比好食.
涼衣白玉
茶樹菇燉竹絲雞 ~
先喝一口 熱呼呼的湯, 感覺真好, 暖到入心,
茶樹菇燉竹絲雞
黃金海虎蝦
鮮甜蝦肉混合蛋黃的鹹香味, 比起蒜蓉蝦更好味.
龍井煙熏太爺雞,   又名茶香雞, 先滷後熏,  打開蓋, 滲出陣陣炭燒迷入煙熏龍井茶香氣,
龍井煙熏太爺雞
慢煮溫控令肉質保持彈牙,  雞肉相當嫩滑, 啖啖肉, 又唔肥.  好回味.
脆皮梅菜扣肉 ,  第一次食, 感覺好潮, 因為炸粉把傳統的扣肉蓋住了, 擺設亮麗.
脆皮梅菜扣肉
外皮炸得酥脆,  內裡扣肉保持稔滑,  墊底梅菜比較少, 不用叫白飯配合,   這個新派梅菜扣肉, 比傳統的更叫好.
甜品也有多個選擇.
朋友至愛 椰香鮮芒卷,  時令芒果真好味,  手工椰香鮮芒卷,  不用遠去長洲食了.
椰香鮮芒卷
滿小館, 食物用料新鮮, 質素好.  廚藝出眾, 價錢中肯, 店員招呼好,  好滿意.
懷舊蝦多士
涼衣白玉