2022-11-15
喺香港要食韓國菜唔難,不過OOULI有啲特別,老闆係韓國人,佢為左將老家釜山嘅原味道帶黎香港,除左食材每日又韓國新鮮運到,仲喺釜山買左塊農地黎種米,白米運到黎香港先即場將稻穀脫殼同煮製。一入餐廳就見倒對面有成排玻璃,可以望倒成個維園,景觀非常開揚。Lunch set有三道菜或者四道菜揀,我地揀左四道菜($538/人),佢包左前菜、湯、主菜、飯同餐茶。Deul Kkae - Juk - 哩碗粥就係用左佢地自家農場種嘅大米,再加埋韓國當造嘅蔬菜、韓牛同蜆肉一齊熬煮而成,足足要熬超過十個鐘。佢地嘅野食都好熱辣辣,粥上枱時都好滾熱,粥底綿滑,加埋蜆肉嘅鮮味非常鮮甜,旁邊嘅脆米又薄又香脆。Jili - Tang - 哩碗海鮮清湯上面堆滿泡沫,面頭紅色嘅係辣椒粉,以西式方法擺盤,賣相精緻。海鮮湯好清,入面有白蘿蔔同鮑魚,蘿蔔清甜冇渣,鮑魚彈口得黎唔會太韌。澳洲和牛 - 和牛大約七成熟,食落帶少少咬口,但又唔會好韌或者有筋,用左秘製醬汁一齊煮,味道甜甜地咁幾特別,旁邊仲配左菇同蘿蔔。烤釜山鰻魚 - 賣相同平時食嘅日式鰻魚唔同,鰻魚冇碎骨,魚皮炸到酥脆又唔油,蘸埋個醬汁食幾好食。JinSu - Su
總結,OOUDI每一樣食材都由韓國入口,最估唔到係連大米都係自家農場種出黎,而且全部食物都非常熱辣辣,完全感受到釜山嘅原味道。