2013-09-11 84 瀏覽
School Food 近期大熱, 知道冇得訂位, dinner time 一定大排長龍, 所以大約9:15pm 先來到, 點知都係要排30分鐘...環境 配合餐廳名字, 枱櫈都是木製的, 就像兒時讀書時代學校的椅子桌子; 枱與枱之間距離頗近, 餐廳不算很大, 難怪peak hours 經常要排長龍.食物:這裡的食物不是傳統的韓食, 不像是平時我地去慣的韓國餐廳般, 在這兒, 你不會找到石鍋飯, 相反, 你會見到好多唔同類型的壽司卷, 蛋包飯, 意粉等, 很有日西式fusion菜的感覺. 雖然外型日/ 西化咗, 但個餡依然是泡菜, 醬菜等韓式材料做成 烏卒卒 烏卒卒係MARI 系列其中一款, 雖然冇係Best Menu 入面, 但係一d都唔差, 話明係"烏卒卒", 當然係用烏卒卒既墨魚汁做成, 混合埋蛋黃醬的飯, 中間有爽口彈牙的魷魚粒, 外形其實同日本的壽司卷沒有太大分別, 口感不錯, 飯也不太黏, 所有野配合得剛剛好, 值得推介!     醬菜牛油鐵鍋飯 賣相勁似放在鐵鍋上的蛋包飯, 被外面蛋皮包裹著的是白飯和醬菜, 店員強調那是醬菜, 不是泡菜; 切碎了的醬菜, 其實是醃

環境 [Rating: 7/10]

食物:
擺放在門口的Best Menu

烏卒卒 [Rating: 8/10]
烏卒卒

醬菜牛油鐵鍋飯 [Rating: 9/10]
的醬菜, 其實是醃製了的白蘿蔔, 味道頗辣, 十分爽口, 連埋d飯一齊食, 很特別, 大愛!

水冷麵 [Rating: 6.5/10]
這款冷麵是以碎冰伴蕎麥麵, 配料有蛋, 青瓜絲, 泡菜, 湯底雖說是牛肉清湯底 (英文menu 話係with cold meat broth), 可惜完全嘗不到肉味, 味道很淡, 除了酸酸辣辣外, 跟水沒有太大分別 (個人估計有可能那些碎冰是水..), 有點兒失望呢>< 不過酸辣的味道頗開胃的, 且有碎冰的關係, 入口很冰涼, 是一道十分適合炎炎夏日的菜式
水冷麵

棉花糖草莓艾菲 [Rating: 7/10]
看見店員是用新鮮草莓即榨的, 不錯~ 一JAR 大概可以有8-9杯, 建議3人以上才order, 如果2人用, 每人要飲4-5杯, 真係飲都飲飽咗!! 見都很多情侶order咗都係飲唔哂呢!
棉花糖草莓艾菲
最後本想order "部隊刨冰", 不過已經飽到什麼也吃不下了.....

Overall [Rating: 8/10]
整體而言, 食物環境不錯, 價錢相宜. 吃膩了傳統的韓食, 這絕對是一個大眾化的另外選擇~ 但決定到此一吃前, 有2點要注意的:
1) 最好是3-4人以上, 因為有部份菜式分量頗多, 2人根本吃不下, 或者食咗之後已經不能試其他的款式
2) 因為暫時仍沒有訂枱服務, 最好預算30分鐘至1小時才能入座
2013-08-17
30 分鐘 (堂食)
烏卒卒