2016-07-03 346 瀏覽
尖沙咀厚福街H8成幢樓都係食嘢嘅,有唔少特別嘅餐廳都坐落係呢度,近期就有一間新開嘅新派韓式料理韓半島開咗係一樓,差唔多行到去H8就會見到,最重要嘅因為佢係一樓,我哋就可以避過長長嘅人龍(真係長時間都係好多人等緊搭𨋢),直接喺後樓梯行上一樓,起碼慳咗15分鐘。同傳統嘅韓國餐廳常用紅色裝修好唔同,韓半島成個佈置都係以白色為主,裝修簡約。揭開餐牌,所有嘅菜式都係以韓國一啲傳統或者地方或者風景來命名,好有趣,同時間你要在花多啲時間去睇下佢嘅介紹,廚師大概就係用呢種方法令到食客更加俾心機去了解每一道菜。回想玩鼠火遊戲的日子(迷你石鍋拌飯)$68老實講,我真係唔知乜嘢係鼠火遊戲,所以呢未石鍋拌飯對我來講,個名冇乜好特別嘅概念,拌飯嘅材料有青菜,芽菜,紅蘿蔔,冬菇絲,蛋皮。每一樣都係分開上,然之後比你自己加自己鍾意食嘅材料落去,多少都係自己控制。島潭三峰繁花盛開(燉牛排骨)$158都係果句啦,我唔知邊度係島潭三峰,但係繁花盛開嘅畫面就真係可以喺度菜度見到,道菜嘅擺設好得意,留咗一半白,牛排骨下面係薯蓉,薯蓉似地下,牛排骨似樹幹,上面在用咗一啲唔同顏色嘅配菜,就好似俾人坐係空白嘅地方,望住花開嘅樣,我
回想玩鼠火遊戲的日子(迷你石鍋拌飯)$68

島潭三峰繁花盛開(燉牛排骨)$158
都係果句啦,我唔知邊度係島潭三峰,但係繁花盛開嘅畫面就真係可以喺度菜度見到,道菜嘅擺設好得意,留咗一半白,牛排骨下面係薯蓉,薯蓉似地下,牛排骨似樹幹,上面在用咗一啲唔同顏色嘅配菜,就好似俾人坐係空白嘅地方,望住花開嘅樣,我估係咁啦。手排骨燉得好琳,好甜好入味,底下嘅薯蓉有濃郁嘅牛油味,兩隻夾埋反而帶出咗西餐嘅風味,而唔係傳統嘅韓國菜。

我們家鄉的環形天橋(泡菜五花腩薯仔煎餅)$98
唔知係咪為咗切合環形天橋,配菜例如紅椒同埋薯仔絲都係切成條狀,雖然加咗泡菜,但係食落一啲都唔辣,附送嘅汁鮮紅色,起初仲要係好辣添,但係食落原來係醉味重啲,完全冇辣味,五花腩肉肥咗少少,薯仔切絲用黎煎餅我係第一次見,通常出面嗰啲都係薯仔溝左份搓成餅狀,而家少咗啲煙韌,但係多咗啲爽脆。

四個人嘅關係,我哋另外再帶多咗啲嘢食,埋單都係六百幾蚊姐,新開嘅韓國菜黎講,價錢絕對合理。
2016-06-30
  • 仙巖村的秋天