2021-08-17 1801 瀏覽
同朋友慶祝生日,唸著搵個特色餐廳,平時日菜韓菜泰菜食到厭,今次話食潮州菜,真係估唔到比我搵到個好地方。唔講唔知,原來太子始創4樓有間叫潮悅的中式酒樓,以前係譽宴,反應麻麻,宜家做左正宗潮州菜式,早上有茶市,超級受歡迎,而夜晚更成為飯聚的好落腳點。我聯絡左酒樓,安排特色潮州菜,負責人可以幫我發板,介紹同配搭返菜式,人頭幾百蚊,鮑森翅肚齊曬,真係抵食啊。首先我們食左黃牌鵝三寶,有鵝片,鵝肝,鵝腸,呢個冷頭盤,食左返唔到轉頭,鵝腸出面從未食過咁爽口,鵝肝更係極品好味,鵝片也是夠曬入味,做頭盤打頭陣確實讓人驚喜。再來個滷水拼盤,呢個拼盤例牌都大大分,咩都有,滷水蛋,滷水豬肉,豬耳,腎,咩都有D, 夠曬入味又份量足,每人每樣都可以食幾件,用來送酒更是一流啊。接落來正式進入主菜環節,必食的汕頭煎蠔洛,見得賣相已經流曬口水,滿滿的蠔仔成塊都係,蛋餅煎得金黃得來很想脆,每一口都吃到蠔仔,鍾意食蠔仔的真係大大的滿足啊。再來一條梅菜焗馬友魚,呢個係特登安排的,平時酒樓安排的魚來來去去都係清蒸,無D新意,今次真係好唔同,馬友雖然係焗但估唔到咁香甘脆,秘制的梅菜絕對係成條魚的精華,後來食唔曬打包回家用來送粥真
再來一條梅菜焗馬友魚,呢個係特登安排的,平時酒樓安排的魚來來去去都係清蒸,無D新意,今次真係好唔同,馬友雖然係焗但估唔到咁香甘脆,秘制的梅菜絕對係成條魚的精華,後來食唔曬打包回家用來送粥真係無得彈啊。
食左咁多嘢仲未停,招牌金湯海皇紹菜包來啦。呢個用紹菜包住有蝦有魚籽,外面仲有筍搭配著食,成個配搭超級升華,甘精品的菜式一口咬落去,口感勁豐富,第二度真係未食過。
食到呢度雖然已經超飽,但好嘢在後頭,有這個超補身的紅燒遼蔘玉掌,大大條遼蔘口感又滑又彈牙,仲有鵝掌也是燒得夠軟,老人家也能吃。
接下來仲有我們公認必點的麻辣鮑魚雞煲,呢個雞煲一上台,實在太香啦,就算我們吃飽飽,都忍唔住要再食,超入味同好味,已經成為我雞煲list 裡的第一名,必食必點。
我們仲有個糖醋煎伊麵亦係潮州菜特色麵,大廚知我們有人生日,特登將伊麵整成心形🧡,超有心思,麵脆脆的,好味又飽肚又夠晒特色,又係必點呀。
最後最後,仲有反沙芋條同鴛鴦水晶包做甜品,鍾意食芋頭的,這個反沙芋條係正到爆,食完咁多咸食,甜滋滋的味道,真係啱曬。
鴛鴦水晶包晶瑩通透,有奶皇餡同紅豆餡比大家揀,做甜品都唔錯啊。
重點一提,呢度仲有私人房可以booking, 私隱度極高,仲見到明星來食飯,下次聚餐必選之地。
2021-08-09
5 分鐘 (堂食)