2021-11-14
玩食字嘅滷水店,用老虎做包裝裝飾,偏中式嘅老虎,傳統得黎不失時尚感唔好以為滷水舖就一定係老餅old school!同傳統嘅滷水店一樣,近門口嘅位置係一塊大型嘅玻璃望到入去滷水師傅處理食物嘅地方,見到掛晒滷水鵝同埋滷水雞,枱上面有多款唔同嘅滷水食品有滷水鵝腸腎,鵝肝等其他內臟,燒肉都有。任意配搭,有啲係用分量去計(件數),或者重量去計(兩)。同其他燒臘舖食飯好唔同,望落去唔會有嗰種滷到黑晒,姐係一係睇落去都知道好鹹嘅嗰種感覺,而呢度係仍然油亮光鮮,保持住食物原本嘅樣。除咗滷水嘅肉同皮嘅部份係比較深色之外,其他都好靚仔唔覺得似係煮到溶溶爛爛嘅感覺。千層腐皮滷得好靚,好有腐皮原本嘅味道唔會比滷水搶晒平時真係好少食潮州打冷嘅滷水,滷水鵝肝(中式)應該係第一次食。味道同西式嘅鵝肝好唔同,稍微有啲似豬潤嘅口感,但係食得出係鵝肝,超級香!
唔好以為滷水舖就一定係老餅old school!
任意配搭,有啲係用分量去計(件數),或者重量去計(兩)。
千層腐皮滷得好靚,好有腐皮原本嘅味道唔會比滷水搶晒