2021-04-17
位於The Upper House 頂層嘅Salisterra早前試業,有幸拉到表妹衫尾去試試。用餐前儀式感十足,首先穿過高檔的太古廣場,入到酒店後經過長長的扶手電梯再搭𨋢上到49/F, 一出𨋢就見到呢條彷似去朝聖一般嘅走廊,好似入左去就會抵達另一個國度一樣。穿過走廊,見到一片開揚維港海景,餐廳裝修以大地色系為主,設計好有太古廣場延伸嘅感覺,新穎但不浮誇。氣氛舒服,適合三五知己邊吹水邊享受美食。聽職員講,餐廳原來落左好多功夫減廢,其中一樣就係餐廳內自設濾水設施,除左係現場提供乾淨食水,同時減少樽裝水包裝運輸等嘅碳排放。講完隨即自家製麵包送到,包面用蒜、鹽焗脆,內裡亦都見到不少氣孔,外脆內軟。小弟不好酒精,叫左杯 Horchata, 入口有杏仁奶嘅滑、米嘅醇、肉桂嘅香。前菜有火炙鯖魚,燒過之後去左一啲腥味,燒出魚油香味,加埋醃青瓜同capers,酸甜醒神。另外番茄加上其清湯清新開胃,酸種麵包粒帶黎爽脆口感。意粉試左兩種,貝殼粉配龍蒿同蛋黃、小龍蝦Ravioli。Ravioli 較為特別,做得十分飽滿,驟眼睇以為係鮑魚。主菜一雞一牛。牛仔肉炭燒厚切,搭配羊肚菌同Parmeson,肉嫩味香、
另外番茄加上其清湯清新開胃,酸種麵包粒帶黎爽脆口感。
主菜一雞一牛。牛仔肉炭燒厚切,搭配羊肚菌同Parmeson,肉嫩味香、一咬即化,加條長蔥食別有一番風味,只係無咩炭燒味,同個名不太夾。燒雞上面有蜜糖豆蘿蔔沙律(不是我口味但處理上是可以接受的),雞肉嫩滑,醃製檸檬去除油膩感,加埋有少少炭燒味(反而寫明chargrilled 嘅牛冇),味道十分平衡。
甜品叫左Warm Rice Pudding,可以話係完美地為今餐作結。暖暖rice pudding上有honeycomb, 加左脆脆口感,柑帶黎生果香甜,中間creme fraiche 雪糕就融入冰凍口感,渾然一體,必食之選。
成餐飯每道菜式都唔會有一兩種味道特別搶fo, 反而所有材料味道融和,成為自己別樹一幟嘅味道。嘩眾取寵難以恆久,反而呢種踏實嘅功架先可以長青。