2024-02-12 150 瀏覽
經過咗9曲13彎終於嚟到呢間好有特色嘅台式居酒屋,入到去成個設計都好靚,好古典ғᴇᴇʟ😍 不過因為喺樓上舖嘅關係,真係稱得上隱世餐廳🍴 ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ配台灣嘢都真係第一次食,難得巧遇靚仔老闆仲親自講解添😎1️⃣ 滷水拼盤🥢呢個拼盤入邊有三層肉、豬腱肉、牛腱同牛肚😍全部都用咗厚切,滷完出嚟富有口感,食緊個時好有行緊台灣夜市嘅感覺🤣最鍾意就係厚切牛肚,因為係比較帶得出辣辣地嘅味道🫣2️⃣ 蛋餅🫔自選蛋餅好吸引😍 我就加咗肉鬆、芝士、粟米🌽 外皮好薄好煙靭又軟糯,入面嘅餡都塞到滿一滿,加埋溶溶哋嘅芝士好ᴊᴇɴɢ🥰3️⃣ 櫻花蝦滷肉飯🍚鍾意食飯嘅一定唔可以錯過呢個滷肉飯,因為呢個滷肉飯真係夠晒特別🤣 平時嘅滷肉飯已經好好食,呢個飯除咗滷肉之外,仲有蛋黃同埋蔥花,而且側邊仲鋪滿晒啲櫻花蝦,一啲都唔孤寒😛食嗰陣時一定要整穿個蛋黃,撈勻落啲飯先好食,櫻花蝦嘅出現,亦都令呢碗滷肉飯增添咗口感😚4️⃣ 紅油麻醬乾麵🍜愈普通愈唔可以ʜᴇᴀ😎麻醬拌麵嘅份量唔會話好少,而係唔太多唔太少控制得啱啱好,配有清新嘅青瓜絲🥒同蔥花,食食下會辣辣地但唔會太辣,都幾過癮嫁😋5️⃣ ʟɪғᴇ ᴊᴏᴜʀɴᴇʏ🥃呢杯有紫菜又有ᴛʀᴜғғʟᴇ ɢ

1️⃣ 滷水拼盤🥢
滷水拼盤

呢個拼盤入邊有三層肉、豬腱肉、牛腱同牛肚😍

滷水拼盤

最鍾意就係厚切牛肚,因為係比較帶得出辣辣地嘅味道🫣

2️⃣ 蛋餅🫔
蛋餅

自選蛋餅好吸引😍 我就加咗肉鬆、芝士、粟米🌽

3️⃣ 櫻花蝦滷肉飯🍚

4️⃣ 紅油麻醬乾麵🍜

愈普通愈唔可以ʜᴇᴀ😎

5️⃣ ʟɪғᴇ ᴊᴏᴜʀɴᴇʏ🥃
Life  Journey

呢杯有紫菜又有ᴛʀᴜғғʟᴇ ɢɪɴ嘅ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ味道較濃烈~ 飲落去好似ᴡʜɪsᴋʏ🤣 另外仲會有魷魚絲嫁,老細建議一啖魷魚絲再一啖酒就ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ啦😎

6️⃣ sᴀʟᴛʏ🧂
Salty

看似普通,味道激似鹹檸七,仲真係有粒話梅添🤣 估唔到ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ都可以整到呢隻味,真係會愈飲愈多,以為自己飲緊鹹檸七多過ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,愈飲愈多,sɪs們飲都要小心啲呀‼️
其他
Life  Journey