2023-05-21 1341 瀏覽
之前慕名而去過銅鑼灣一人咖啡小店Uncle Ben Coffee,舖仔細細卻堆滿嚟排隊等候嘅人,一嚐Uncle Ben呢位獲得多個拉花比賽冠軍嘅咖啡☕️之前係銅鑼灣店無飲到拉花嘅咖啡,飲咗手沖已經覺得好impressed😍最近Uncle Ben搬到炮台山新舖,終於有機會試吓佢嘅拉花喇。舖頭裝修變成較raw嘅木系風格,店外有pet friendly座位🐶Weekend嚟的話都要有排隊心理準備。Latte(210-Honduras-Whiskey, Honey Muskmelon, Chocolate Hazelnut)朋友推介要試下呢款豆👍🏻👍🏻來自洪都拉斯嘅豆採用Sherry酒桶🍷低溫發酵處理方法,屬於淺焙,但化身成latte之後,tasting note居然可以咁出咁香!一入口先品嚐到甘香嘅hazetnut香氣🌰等香味充斥整個口腔後,再滲點whiskey嘅酒香🥃層次感豐富。好少可飲奶啡都飲到咁出咁純粹嘅tasting note。當然拉花都超級靚,有少少唔捨得破壞🤣🤣Roll Cake自家製嘅卷蛋用上日本生乳,蛋糕體超級airy,好鬆軟,有微微蛋香。生乳同樣十分輕盈,好似打咗啲空氣入去咁

Roll Cake
自家製嘅卷蛋用上日本生乳,蛋糕體超級airy,好鬆軟,有微微蛋香。生乳同樣十分輕盈,好似打咗啲空氣入去咁,有點到即止嘅奶香,配咖啡飲好夾😋😋

人均消費:$110
推介指數(10分為滿分):8.5分