2021-11-27 375 瀏覽
📌Classified~上環以前成日都食呢一間 學生仲有折扣🤩近排發現加入咗好多新菜式係餐牌上就再訪了~主要係東南亞風味同素食嘅菜式 味道比意想中不錯👅上環分店一共有兩層 裝修以英倫風為主🇬🇧室內環境較為暗黑 更加有戶外嘅位置又唔少植物作裝飾 好有外國風情🌿下午去到人流都唔算好多 環境幾chill😙餐牌選擇好多 更加有提供素食嘅選擇價錢合理 確實係聚餐嘅好去處👌🏻1️⃣ 泰式燒牛肉沙律 𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 $𝟭𝟬𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)賣相很不錯 生牛肉粉紅嫩滑🐮沙律用咗辣椒檸檬汁調味 非常惹味非常開胃 整體幾fresh😋2️⃣ 卡邦尼意粉 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 $𝟭𝟯𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)意粉賣相同平時食嘅都差唔多 不過味道比想像中出色🍝上面有一隻好靚嘅蛋黃 入邊仲有唔少煙肉意粉軟硬適中 撈埋一齊食都幾juicy🤤唔會話太鹹 亦都唔會覺得太油膩👍🏻3️⃣ 豆腐菠菜班尼迪克 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗲 $𝟭𝟭𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)呢款菜式都幾特別 好啱素食主義者🌱係用咗豆腐、菠菜同全素荷蘭醬製成的豆腐鹹香十足 不過唔算好嫩滑🌝亦覺得下面嘅Sourdough有啲韌😂4️⃣ 越式生牛肉金邊粉 𝗩
📌Classified~上環

以前成日都食呢一間 學生仲有折扣🤩
近排發現加入咗好多新菜式係餐牌上就再訪了~
主要係東南亞風味同素食嘅菜式 味道比意想中不錯👅

上面有一隻好靚嘅蛋黃 入邊仲有唔少煙肉
意粉軟硬適中 撈埋一齊食都幾juicy🤤
唔會話太鹹 亦都唔會覺得太油膩👍🏻

呢款菜式都幾特別 好啱素食主義者🌱
係用咗豆腐、菠菜同全素荷蘭醬製成的
豆腐鹹香十足 不過唔算好嫩滑🌝
亦覺得下面嘅Sourdough有啲韌😂

4️⃣ 越式生牛肉金邊粉 𝗩𝗶𝗲𝘁𝗻𝗮𝗺𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗣𝗵𝗼 $𝟵𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
另外仲有呢款越南嘅菜式 份量都幾多😙
湯底好有越南風味 牛肉味幾濃郁
牛肉嫩滑 不過唔算好有牛味🐮
不過味道也是不錯的~

5️⃣ 酸種麵包法式多士配有機楓糖漿 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗦𝘆𝗿𝘂𝗽 $𝟵𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
一共有兩大塊酸種麵包法式多士 賣相吸引😍
上面有香蕉同李子 亦有楓糖漿調味
多士質感外脆內軟 但唔算鬆軟🤔
煎得比較乾 但玉桂味很香😌

6️⃣ 草莓香蕉西瓜沙冰𝗕𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗕𝘂𝗺 $𝟴𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
7️⃣ 芒果菠蘿沙冰𝗩𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻 𝗦𝗲𝗮 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
兩杯飲品都非常清新 而且很解膩消滯🍹
係用新鮮水果製成嘅沙冰 味道很濃郁!

💡整體嚟講 食物飲品質素不錯😋
加入咗新菜式後 款式較為新穎
氣氛都幾悠閑 聚會一流~

✄-------------------------✄
整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: Classified
📍: 上環荷李活道108號地舖
🔍: 08:00-22:30 (Mon-Sun)