2023-11-06
以前泰巷一直係我嘅馬鞍山食堂,有日去到突然裝修中,好快就整好,變咗呢間555。啲侍應係一樣,餐廳入面裝修差唔多不過整靚咗,個餐牌就完全唔同晒,以前下午茶三四十蚊,宜家貴咗好多起碼50,午餐都貴咗,有啲成百蚊,冇咗好多小食。食咗兩次,寫喺同一篇食評算了。第一日食係星期日,好多人,滿座。下午茶時間,可以叫下午茶menu同lunch menu都得叫咗個下午茶吉列魚柳配雞胸沙律雞胸份量都幾少,魚柳就ok午餐menu嘅豬肉炒河 要$108都幾少,啲河粉又幼又碎,冇乜味,反而豬肉就有雪藏味午餐可以揀小食,揀咗雞胸沙律雞胸都幾鞋下午茶、午餐叫熱奶茶唔洗加錢,泰式凍檸茶+$3第二日星期一再去食,發現menu有啲唔同咗,可能係假期同平日嘅分別?同埋假期要加一呢日嘅下午茶menu,多咗小豬扒番茄通粉、雞扒冬蔭公仔麵,呢啲記得前一日係冇的午餐menu,首先我前一日叫嘅炒河已經冇咗,變咗金不換豬肉碎飯亦都冇咗個小食三揀一,不過多咗優惠價加小食今次叫咗午餐嘅黃咖哩牛面肉飯,比想像中好食,黃咖哩唔算好辣,不過都唔係濃椰味個種有大概5舊牛面肉同1舊薯仔今次午餐叫泰式凍檸茶,經理又話唔洗加錢,午餐係送埋列出嘅飲品,下
食咗兩次,寫喺同一篇食評算了。
第一日食係星期日,好多人,滿座。
下午茶時間,可以叫下午茶menu同lunch menu都得
叫咗個下午茶吉列魚柳配雞胸沙律
雞胸份量都幾少,魚柳就ok
午餐menu嘅豬肉炒河 要$108
都幾少,啲河粉又幼又碎,冇乜味,反而豬肉就有雪藏味
午餐可以揀小食,揀咗雞胸沙律
雞胸都幾鞋
下午茶、午餐叫熱奶茶唔洗加錢,泰式凍檸茶+$3
亦都冇咗個小食三揀一,不過多咗優惠價加小食
有大概5舊牛面肉同1舊薯仔
今次午餐叫泰式凍檸茶,經理又話唔洗加錢,午餐係送埋列出嘅飲品,下午茶先要加
其實睇menu嘅理解都係咁,午餐menu列出嘅飲品都係送的,冇提過要加錢,咁就唔知點解前一日嚟食又要+$3啦