2020-07-08 155 瀏覽
新都城新開咗間餐廳食韓國野,而且係黃店!有次夜晚七點幾落去嗰度排隊撳飛,但實在太多人,等到餓死都吃唔到。正當我諗住幾個禮拜後等個人潮散去先黎食嘅時候,發現原來可以喺The Gulu 度撳飛。於是就再次撞彩睇吓食唔食都,幸好八點就有得食。 間鋪都幾細吓,一眼就睇晒。裝修方面就做得幾好 有一種好文青既feel(純粹個人感覺)。座位唔算太細,啱啱好。 野食方面韓國嘢離講呢度都算幾多野食,幾本上up得到嘅嘢呢度都有架啦。特別d嘅嘢就有韓式車仔麵、上湯牛排餃、鮮蝦帶子春卷、韓式粉絲豬肉餃等等。呢度d小食就做緊優惠,最平果樣只要$12! 一叫完野食後就有waiter送上前菜,味道正常。(p.s.泡菜係我哋自己比錢叫嘅) 🍴牛肉石頭鍋飯($52)次次去食親韓國嘢都要嗌返個石頭鍋飯。呢個飯賣相都幾吸引,牛肉份量都幾慷慨,試個有d餐廳就咁劈幾條俾你就算。加埋辣醬(要自己叫店員拎俾你)撈埋一齊食都幾好食。碗低仲有d飯焦,好香口同爽脆。 🍴韓式燉牛骨湯拉麵($92)餐牌寫住係必食之選,但同時係飯麵類之中最貴。牛骨就一般,份量就以$92黎講少。肉質偏硬。個湯就幾好飲,牛骨味都幾濃,但個人覺得遍油

前菜

🍴牛肉石頭鍋飯($52)
牛肉石頭鍋飯

🍴韓式燉牛骨湯拉麵($92)
餐牌寫住係必食之選,但同時係飯麵類之中最貴。牛骨就一般,份量就以$92黎講少。肉質偏硬。個湯就幾好飲,牛骨味都幾濃,但個人覺得遍油。麵條就正常,唔會太硬。整體黎講我就覺得太貴,唔值得再食。
韓式燉牛骨湯拉麵

🍴紫菜粉絲卷($15)
喺香港好少見到有呢樣嘢,上次喺韓國食過,覺得好好食。而今日呢個炸得幾好,炸衣唔會太厚,但我個人覺得應該可以炸得更薄。入口一d都唔油,入面嘅粉絲為個卷添加咗令外一個口感。超抵食!
紫菜粉絲卷

🍴田園沙律($15)
個沙律落咗大量嘅袖子汁去調味,太甜了。全晚最差嘅一道餸。
田園沙律

🍴魚膏湯($12)
沒乜野特別,正正常常,幾好飲。
魚膏湯

🍴傳統豆腐海鮮湯($52)
買相唔係幾吸引,湯低有分大辣,正常同走辣。我哋果個應該係正常辣度,但比出面其他分店更辣。飲落就有d淡。湯入面仲有豆腐、翠肉瓜、蜆、青口、蛋同蝦。最好食係隻蝦,爽口彈牙。最好嘅係碗湯人面有四隻。豆腐唔係用嫰豆腐,但我唔敢否認佢用咗d咩豆腐。味道就一般,冇乜豆嘅香味。但就有種似曾相識的味道。
傳統豆腐海鮮湯

價錢方面,三個人食咗一碗飯,一碗麵,一碗湯連飯,兩個小食(魚膏湯當小食計),一個沙律,總共$238(唔收加一)。外賣小食張紙有$20優惠仲可以重複使用!所以最後係$218 (唔收加一)。以晚餐來計係真係非常抵食。
總括然而,除咗個拉麵非常貴同做麻麻地好食,沙律太甜之外,其他野都非常對得住個價錢,可再encore。下次再黎可以試吓炸雞,蛋捲等等。
2020-07-04
90 分鐘 (堂食)
牛肉石頭鍋飯
紫菜粉絲卷